Sneg je močno otežil tudi prometne razmere v Italiji. Foto: EPA
Sneg je močno otežil tudi prometne razmere v Italiji. Foto: EPA
Sneg je pobelil tudi Valldemosso na Mallorci, kjer se to zgodi le zelo poredko. Foto: EPA
Zagreb
Veliko dela bodo imele v prihodnjih dneh predvsem zimske službe. Foto: EPA
Zagreb
V Zagrebu je že začelo snežiti, najhuje pa naj bi bilo v noči na petek. Foto: EPA
Kantabrija na severu Španije. Foto: EPA
Slabo vreme tudi drugod po Evropi

V notranjosti Hrvaške pričakujejo snežna neurja, sneženje pa so napovedali tudi za severni Jadran. Že v sredo so v sosednji državi razglasili rdeči alarm za Karlovec in Gospić, saj naj bi tam zapadlo več kot pol metra snega. V Gospiću so že dopoldne namerili približno 45 centimetrov snega, a najhuje naj bi šele prišlo. V goratih območjih in na zahodu države pričakujejo močno sneženje, snega naj bi v številnih predelih države zapadlo več kot 30 centimetrov, hrvaški hidrometeorološki zavod pa opozarja tudi na močen severovzhodni veter. Zagrebške oblasti so zato voznike pozvale, naj v petek namesto osebnih avtomobilov uporabijo javni mestni prevoz.

Kot poroča Jutarnji list, so oranžni alarm hrvaške oblasti razglasile za območja Medžimurja, Zagorja, Zagreba, Istre, Kvarnerja, severne Dalmacije in Dubrovnika. Na severnem in srednjem Jadranu napovedujejo burjo, ki bo ponekod orkanska in s snegom, v južni Dalmaciji pa močen dež in južni veter.

Večina tovornih vozil bo morala ostati pri miru
Avtocesta Reka-Zagreb je zaradi močnega vetra na odcepu med Delnicami in Kikovico odprta samo za osebna vozila, na avtocesti A1 pa je med predorom Sveti Rok in viaduktom Božići vožnja omejena na 40 kilometrov na uro. Tudi na delu jadranske magistrale in na nekaterih državnih cestah v Liki so ceste za tovorna vozila in avtobuse zaprli. Hrvaški mediji poročajo, da zimske službe svoje delo opravljajo "s polno paro". Iz hrvaškega avtokluba so opozorili, da je za vožnjo potrebna zimska oprema. Voznike so tudi pozvali, naj preložijo vsa potovanja, ki niso nujna, in raje ostanejo doma.

Zimske razmere so spremenile tudi ritem življenja v Italiji in Španiji. Pri zahodnih sosedih promet povzroča kaos v prometu, v Trstu je dodatne težave prinesel še močan veter s hitrostjo več kot 110 kilometrov na uro. V Liguriji in Piemontu so zaradi snega odpovedane železniške povezave, na delu avtocest v Toskani in na severu države pa je prepovedan promet tovornih vozil.

Sneg na Majorki, osemmetrski valovi na Menorci in Costi Bravi
V Španiji je zaradi snega od sveta odrezanih več vasi, razglasili so rdeči alarm. Sneg je pobelil tudi pogorje Sierra de la Tramuntana na Majorki, kjer so zaradi padavin zaprli glavne ceste. Na sosednji Menorci in bližnji Costi Bravi so zaradi neurja nastali osemmetrski valovi.

Vojaki reševali 300 ljudi
V regijah Kantabrija ter Kastilja in Leon so vojaki iz vozil, ujetih v sneg, danes reševali priblilžno 300 ljudi. V Pirenejih je zaprtih več cest, ki povezujejo Španijo in Francijo. Tudi železnica slabo deluje, z odpovedmi, zamudami in prekinjenimi povezavami. Kantabrija je dosegljiva le iz mesta Bilbao v Baskiji, vse druge povezave s preostankom Španije so neprehodne.

Na Švedskem padel 50 let star snežni rekord
V mestu Lulea na severu Švedske so v torek namerili kar 113 centimetrov snega, kar je več kot dozdajšnji rekord iz leta 1966, ko so namerili 111 centimetrov. "To se je zgodilo zelo hitro. Še 28. januarja so imeli 56 centimetrov snega, v tednu dni pa se je njegova količina podvojila," je za švedski časnik Aftonbladet povedala vremenoslovka Alexandra Ohlsson.

Tudi drugje po Švedski v teh dneh močno sneži. V kraju Bergnäset so tako izmerili najdebelejšo snežno odejo po letu 2002 - v ponedeljek je bila debela 110 centimetrov. Vodita pa mesti Gördalen in Dalarna s 143 centimetri snega.

Kljub obilnim padavinam pa naj ne bi padel švedski rekord iz leta 1926, ko so v Kopparaasnu izmerili kar 327 centimetrov snega.

Slabo vreme tudi drugod po Evropi