Predsednik vlade Janez Janša je v spremstvu mariborskega župana Franca Kanglerja in obrambnega ministra Aleša Hojsa obiskal prizadeti Duplek. Foto: BoBo
Predsednik vlade Janez Janša je v spremstvu mariborskega župana Franca Kanglerja in obrambnega ministra Aleša Hojsa obiskal prizadeti Duplek. Foto: BoBo
Poplave v Malečniku
Malečnik je utrpel precejšnjo škodo, ogledal si jo bo tudi premier. Foto: BoBo
Poplave v Podravju
Drava je dosegla stoletni pretok. Foto: Srečko Čuš
Evro
Za sanacijo bo pritekel tudi evropski denar, je prepričan Erjavec. Foto: EPA
Vodna ujma na Rogli
Škoda je velika tudi na prometni infrastrukturi. Foto: Matej Korošec
Poplavljanje Drave v Melju
Škoda je ogromna, natančne številke še niso znane. Foto: Matej Korošec
Minister Hojs: Zaprosili bomo za evropsko pomoč
Začenja se zbiranje pomoči za žrtve poplave
Zalilo veliko podjetij
Poplave: Zavarovalnice bodo odprle denarnice
Poplave: Priporočeno prekuhavanje vode


Predsednik vlade Janez Janša je obiskal poplavno najbolj prizadeta območja Štajerske in potrdil, da bo vlada na četrtkovi seji odločala o prvih ukrepih pomoči tamkajšnjemu prebivalstvu. "Situacija v državnem proračunu ni rožnata, a bomo postrgali po vseh možnih rezervah, da bo ta pomoč prišla čim prej," je povedal Janša.

"Te posledice, ki so vidne, kažejo na to, da je šlo za hudo ujmo. Še posebej je problem, ker je prizadetih veliko prebivalcev oziroma poškodovanih veliko stanovanjskih objektov v času pred zimo, zato je prva prioriteta, da se jim pomaga," je v Dupleku dejal Janša.

"Ima pa vsa stvar tudi dobro plat. To je, da ni bilo človeških žrtev," je tudi razložil premier in se zahvalil za "pravočasen" odziv tako prebivalstva kot vseh reševalnih služb. Še posebej je izpostavil gasilce, civilno zaščito, župane prizadetih občin, vojsko in policijo.

Prezgodaj za konkretne ocene
O konkretnih številkah in zneskih pa je po njegovem mnenju še prezgodaj govoriti. "Jutri bomo dobili prvo oceno škode in glede na to oceno bo vlada odločala o finančni pomoči iz državnega proračuna," je pojasnil premier. Od te ocene pa je tudi odvisno, ali bo vlada zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada Evropske unije.

Karl Erjavec pa je obiskal Koroško
Podpredsednik vlade Karl Erjavec je obiskal Koroško. Ugotovil je, da je škoda na Koroškem zelo huda in da bo morala v četrtek vlada sprejeti sklep, da je treba zagotoviti nujna finančna sredstva za prvo nujno sanacijo, predvsem na cestah in drugi infrastrukturi. Do večera naj bi koroške občine, tako Erjavec, vladi podale prve ocene škode, na podlagi tega in na podlagi sredstev, ki jih ima državni proračun na voljo, pa bo sprejeta odločitev, kakšna naj bo višina pomoči.

Več o včerajšnjem dogajanju:
"Škoda je katastrofalna"
Rdeči alarm na spodnji Dravi
Reševali tudi s helikopterjem
Evakuacije na Hrvaškem

Po prvi pomoči dolgoročen načrt sanacije
Poleg prve finančne pomoči, ki jo bo že v četrtek dala država, bo naslednja pomoč izhajala iz ocen občinskih komisij, na podlagi katerih bo izveden poseben vladni program sanacije. Tretja možnost pomoči pa so evropska sredstva, če škoda presega določene kriterije, je napovedal Erjavec, sicer tudi slovenski zunanji minister.
Mogoč je tudi evropski denar za obnovo
"Glede na moje izkušnje iz preteklosti je škoda, ki je v Sloveniji nastala ob teh poplavah, takšna, da ocenjujem, da bo Slovenija gotovo upravičena tudi do evropske pomoči. Mislim, da je škoda gotovo večja od 0,3 odstotka našega BDP-ja," je ob obisku Slovenj Gradca dejal minister Erjavec. V izjavi za novinarje je pozdravil napovedano preiskavo na avstrijski strani glede ravnanja ob naraščajoči reki Dravi, saj meni, da je preiskava upravičena.
Uničenje podjetij, opreme, materiala
Minister je s sodelavci obiskal tudi Dravograd, še prej pa si je ogledal eno najhuje prizadetih koroških podjetij, Tovarno meril kovine iz Pameč pri Slovenj Gradcu. Prostore podjetja je narasla Mislinja popolnoma poplavila, direktor in solastnik podjetja Rudolf Franc Verovnik škodo grobo ocenjuje na več kot milijon evrov pri materialu, glede škode na strojih pa zaradi razmer še nima podatkov. Osnovni program bi radi zagnali v od 10 do 15 dneh, če bodo vse naprave delovale.

So ogrožena tudi delovna mesta?
Direktor ne izključuje možnosti, da so zaradi posledic poplav lahko ogrožena tudi delovna mesta, saj kupci ne čakajo. Vodstvo podjetja je strah, da bi zaradi razmer izgubili kupce. Vseh zaposlenih je okoli 130, direktor pa pričakuje pomoč tudi od države.

Več pozornosti preventivi
Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je na tiskovni konferenci izrazil prepričanje, da bodo ocene, ki so se pojavile v javnosti glede škode po ponedeljkovih katastrofalnih poplavah, presežene.

Hkrati je poudaril, da moramo začeti razmišljati predvsem o preventivi, saj bo Slovenija ob takšnem tempu naravnih nesreč težko sledila s pomočjo in bo treba v prihodnje več sredstev nameniti vodarskemu področju. Tu je Bogovič izpostavil predvsem čiščenje nanosov v vodotokih.

Na kmetijskem ministrstvu bodo pripravili tudi hitro preliminarno poročilo o prvi oceni škode po poplavah, ki ga bodo v četrtek obravnavali na vladi.

Slovenska Karitas začenja dobrodelno akcijo. Svoja sredstva lahko darovalci posredujejo na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, številka računa: SI56 0214 0001 5556 761, namen: poplave 2012, sklic: 00 6220.
Tudi Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prispevke za akcijo"Poplave 2012" nakažejo na račun: RKS SI56 03100-1111122296, sklic: 00 937051.


Čas za oceno škode
Šele ko bo voda popolnoma odtekla, bo mogoče celovito oceniti nastalo škodo. Po prvih podatkih je po državi poškodovanih od dva do tri tisoč objektov, tako stanovanjskih kot poslovnih. Škoda je velika tudi na prometni infrastrukturi. Samo prvi, najosnovnejši posnetek škode, ki ga je opravila Uprava za zaščito in reševanje, je pokazal 2.200 poškodovanih objektov.
Nekatere zavarovalnice so že podale svoje ocene. Zavarovalnica Maribor je sporočila, da je samo na severovzhodu države nastalo za več kot deset milijonov evrov škode, medtem ko Adriatic Slovenija škodo pri svojih zavarovancih ocenjuje na od 1,5 do dva milijona evrov.

Nujno ali priporočeno prekuhavanje vode
V nekaterih delih zgornjega in spodnjega Podravja je trenutno potrebno ali vsaj priporočeno prekuhavanje pitne vode. Kot so sporočili iz Komunale Ptuj, je na širšem ptujskem območju za zdaj obvezno prekuhavanje vode le na območju občine Zavrč. Iz Mariborskega vodovoda, ki pokriva velik del občin zgornjega dela Podravja, sporočajo, da kljub zadnjim poplavam vodooskrba ni motena in da je voda na celotnem območju oskrbe skladna z določili pravilnika o pitni vodi. Ne glede na to pa uporabnikom na poplavljenih območjih, zlasti v Malečniku, Dvorjanah in Dupleku, priporočajo, da vodo pred uporabo iz preventivnih razlogov prekuhavajo. Preventivni ukrep prekuhavanja vode so do preklica uvedli tudi v Komunali Slovenska Bistrica. Kot so sporočili, je to potrebno, ker bi lahko obilno deževje v zadnjih dneh povzročilo spremembe kakovosti pitne vode, zato prekuhavanje vode priporočajo na sistemih Slovenska Bistrica, Kebelj-Oplotnica, Šmartno na Pohorju, Visole in Kovača vas. Ob tem poudarjajo, da je dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem varna metoda, tri minute vrenja pa pomeni široko varnost. Prekuhano vodo je treba shraniti na hladnem, za pitje pa jo uporabljamo 24, izjemoma tudi 48 ur.
Minister Hojs: Zaprosili bomo za evropsko pomoč
Začenja se zbiranje pomoči za žrtve poplave
Zalilo veliko podjetij
Poplave: Zavarovalnice bodo odprle denarnice
Poplave: Priporočeno prekuhavanje vode