T. i. air tractor. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
T. i. air tractor. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Pomoč iz zraka je bila v preteklih dneh ključna za ukrotitev največjega požara v zgodovini Slovenije. Na delu so bile praktično vse domače enote, pa tudi pomoč iz tujine. Helikopterji iz Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, pa letala iz Hrvaške in Romunije. Ob katastrofalnem požaru na Krasu je vedno več pozivov, da bi morala Slovenija okrepiti svoje zračne sile za gašenje. Slovenija namreč še vedno nima specializiranega letala za gašenje.

Policijski helikopter ni namenski. Foto: BoBo/Borut Živulović
Policijski helikopter ni namenski. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predvidoma konec prihodnjega leta bo v floti Slovenske vojske letalo spartan in bo dobrodošla podpora gasilcem iz zraka. Romunski vojaki so med gašenjem Krasa na nalet odvrgli kar šest tisoč litrov vode.

A tudi s spartanom Slovenija ne bo izpopolnila protipožarne zračne obrambe. Letalo namreč ni specializirano za gašenje in ima v tem smislu kar nekaj pomanjkljivosti, pravijo gasilci. "Predvsem natančnost. Pomembno je, da pade ta voda tja, kjer jo potrebujemo," je povedal Franci Petek z Gasilske zveze Slovenije. Za varen odmet vode v radiju 500 metrov ne sme biti intervencijskih ekip, pa tudi frekvenca gašenja je pri spartanu omejena.

Vse te naloge z odliko opravlja kanader, ki je na pomoč v najbolj peklenskih dneh prihajal iz Hrvaške. Med enim od naletom je gasilce rešil objema ognjenih zubljev. A obstaja več ovir za njegov nakup. Stane kar okoli 30 milijonov evrov, vsaj še nekaj let ga ne bo na trgu zaradi zaustavitve proizvodnje.

"Mi bomo morali v najkrajšem možnem času se odločiti, ali je kanader prava opcija ali morda namenski helikopter za gašenje. Torej stroka se bo morala čim prej izreči," je dejal obrambni minister Marjan Šarec.

Kanader na delu. Foto: BoBo
Kanader na delu. Foto: BoBo

"Druga opcija, o kateri se veliko pogovarjamo, so pa ta manjša letala. Tako imenovani 'air tractorji', ki jih uporabljajo tudi na Hrvaškem in lahko prenašajo do 3000 litrov vode in so tudi okretni ter se lahko uporabljajo tudi za druge namene," je komentiral Petek.

Cenovna primerjava: 30 milijonov evrov stane kanader, dva milijona pa t. i. zračni traktor.

Ob vedno večjem številu in sočasnosti požarov po Evropi bo mednarodna solidarnost omejena. Premier Robert Golob je dal usmeritev za nabavo plovila v najkrajšem možnem času. Od usmeritev pa bo treba čim prej preiti k dejanjem. Preden ponovno zagori.

Ključna je bila pomoč iz zraka