Zadnje tri dni starega leta so drug za drugim vozili naloženi tovornjaki, ki so material odvažali v eno izmed treh bližnjih vrtač, pove domačin Slavko Leskovšek. Kaj je bilo v kesonih, pa ne ve. "Sem šel gledat in zdi se mi, da ni asfalt, da ni premog. Bilo je pa tudi nekaj betona," pravi Leskovšek.

V Podgorju zaskrbljenost zaradi črne zemljine

Nekateri domačini so prepričani, da so odlagali material z gradbišča v sosednji občini Šmartno ob Paki, kjer gradijo podhod pod železniško progo. "V tej zemlji bi lahko bili nevarni odpadki, prav se vidi že po barvi, da je to asfaltni odpadek, odpadna motorna olja. Tu pa tam lahko vidite tudi kakšen vijak," razlaga Janko Pirnat, ki je o tem obvestil pristojno inšpekcijo.

Da so dali prijavo, so potrdili tudi na občini Braslovče. Okoljska inšpektorica je že bila na terenu, kaj je ugotovila, še ni znano. Če bo odkrila kršitve, bo odredila ustrezne ukrepe. A inšpekcijski postopek je počasen.

In tudi zato so domačini zaskrbljeni, saj ne vedo, kaj je v zemljini in ali morebiti ogroža njihov vodni vir. "Če človek ne ve, kaj je, kak material je, je to kar problem," opozarja Leskovšek.
"Še lani so dovažali črno zemljino, zdaj so začel dovažati – takoj, ko sem na to opozoril – rjavo, lepo zemljo," dodaja Pirnat.

Investitor projekta, od koder po mnenju nekaterih izvira odvečna zemlja, je sicer direkcija za infrastrukturo, njihova pojasnila TV Slovenija še čaka. Obrnili so se tudi na lastnika parcele, kamor so zemljo odložili. Sporočil je, da je do prihodnjega tedna v tujini.