Kako zmanjšati uporabo plastike za embalažo? Foto: AP
Kako zmanjšati uporabo plastike za embalažo? Foto: AP

Eden od izzivov živilskega sektorja je, kako nadomestiti plastično embalažo. Znanstveniki in raziskovalci razvijajo inovativne koncepte, po katerih bi bila embalaža za živila topna v vodi oziroma užitna.

"Mi hočemo iti ven iz teh okvirjev, zato poskušamo uporabiti naravne vire, kot so naravni biopolimeri, kot so celuloza, škrob in podobni polisaharidi, ki se uporabljajo v prehrani, so ljudem prijazni. Njihova glavna prednost pa je, da se lahko obnašajo kot primerni materiali za embalažo," je na nedavnem posvetu Trendi in izzivi v živilstvu na Biotehniškem izobraževalnem centru dejal Uroš Novak s Kemijskega inštituta.

Sorodna novica Nekatere embalaže bodo od zdaj bele in posledično manj škodljive za okolje

Embalaži lahko dodajo antioksidante za povečano obstojnost živil. Na Kemijskem inštitutu so se pri raziskovanju primernih materialov za brezodpadno embalažo osredotočili na poceni vire, ki ne konkurirajo proizvodnji hrane, to so makroalge in lupine škampov. V sodelovanju z drugimi podjetji so raziskovali tudi mikrobne kulture za izdelovanje folij za živila.

To bi bil korak v smeri družbe brez odpadkov. Živilske in trgovske sisteme novosti v tej smeri zanimajo. A ena od pomanjkljivosti embalaže iz naravnih materialov je, da je dražja od plastike in da še ni v množični proizvodnji. "Poznamo materiale, poznamo tehnologije. Ampak tehnologija, ki jo mi potrebujemo, da izdelujemo naše embalaže, je malo drugačna od te, ki jo uporablja plastična industrija. Za ta preskok so potrebne večje investicije," je pojasnil Novak.

Raziskovalci tako doma kot v tujini iščejo zagonska sredstva in investitorje.