Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Namen zakona je zmanjšati vpliv na okolje, saj je prav plastična embalaža najpogóstejši vir onesnaženja svetovnih rek in oceanov.

V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, bo v Sloveniji prepovedano dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena. Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena.

Zakonskemu besedilu so podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah, pri čemer so opozarjali na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi. "Utapljamo se v plastiki, ki je je iz dneva v dan več na trgovskih policah," je dejal Dušan Šiško (SNS). Plastični izdelki naj se čim prej nadomestijo z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi, je pozval.

"Otrokom in vnukom moramo zapustiti boljši svet, kot smo ga prejeli," je menil Ivan Hršak (DeSUS). Ob tem je opozoril, da bo treba na seznam prepovedanih plastičnih proizvodov dodati še druge.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srhljivi vplivi na zdravje

Ekologinja Urša Zgojznik (Ekologi brez meja) je v pogovoru za TV Slovenija povedala, da so veseli vsake take zakonske odločitve, da pa gre šele za prvi korak, ki se v večini dotika predvsem potrošnikov, velik problem pa ostaja embalaža, kar je cilj, ki ga bomo še morali izpolniti.

Zgojznikova je ob tem poudarila, da je velika količina plastike narejena ravno za enkratno uporabo. "V nekaterih sektorjih, kot je medicina, je to seveda dobrodošlo in skoraj edina rešitev, neumno pa je, da je v splošni uporabi veliko izdelkov, ki jih uporabljamo zgolj nekaj minut (vrečke, slamice, krožniki ...) in jih nato zavržemo," je dejala.

"Plastika zagotovo vpliva na zdravje, vsaka nova raziskava to dokazuje, plastika se nahaja v naših telesih, vpliva na našo sposobnost reproduciranja in vrsto drugih bolezni, mislim, da bo tu še serija grozljivih podatkov prišla v prihodnje ven, skratka, to moramo zajeziti, če ne zaradi drugega, zaradi lastnega zdravja," je opozorila.

S čim pa lahko plastične izdelke nadomestimo? "Lahko se samo malce vrnemo v preteklost, ko je bilo izdelkov iz plastike za enkratno uporabo zelo malo, po zgledu naših babic, imamo vrsto praks, gre za izdelke za večkratno uporabo, danes trg ponuja veliko tega, vedno več je nekih možnosti, samo moramo se malce okoli obrniti. Imamo pa tudi vrsto zelo dobrih materialov (les, konoplja ...) in po tem moramo posegati. Ključna zamenjava je material za večkratno uporabo."

Prepovedani nekateri plastični proizvodi