Oblak dima se je s Krasa v petek zvečer razširil vse do Gorenjske in osrednje Slovenije ter poslabšal kakovost zraka po večjem delu Slovenije. Agencija RS za okolje je tako v soboto zaznala povišane vrednosti delcev na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika so povišane ravni delcev namerili tudi v Zasavju, Celju in na Ptuju.

Po današnjih meritvah zrak ni več čezmerno onesnažen, je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletni strani Arsa.

Foto: Arso
Foto: Arso

Kakšna je kakovost zraka v prestolnici?

V Ljubljanski kotlini se zaradi specifične kotlinske geografske lege in manjše prevetrenosti škodljive snovi sicer zadržujejo pogosto, posebno ob slabšem vremenu, je poročal Radio Slovenija. Arso in Mestna občina Ljubljana, ki na treh postajah izvajata meritve kakovosti zraka, trdita, da je kakovost zraka v prestolnici večji del leta v mejah normale. Med lanskim in letošnjim aprilom pa so neuradne meritve dušikovih oksidov v zraku izvedli tudi v društvu Focus. Ugotovili so, da je kakovost zraka slabša od uradnih meritev.

"Ugotovili smo, da ko so se protikoronski ukrepi oblažili in se je promet začel počasi povečevati ter je dosegel stopnjo pred epidemijo, se je začel slabšati tudi zrak oziroma onesnaženost z dušikovimi dioksidi," je za Radio Slovenija pojasnila Marjeta Benčina iz Focusa.

In kako na rezultate, ki kažejo izrazit odstop v stopnji onesnaženosti zraka, odgovarjajo na MOL-u? "Zavedamo se, da če so meritve izvedene neposredno na cesti, ki je prometno zelo obremenjena, da bodo tam izmerjene vrednosti dušikovih oksidov večje. Niso pa to vrednosti, ki so reprezentativne za večji del Ljubljane," pa je za Radio Slovenija dejala Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja na MOL-u.

A tudi Evropska agencija za okolje Ljubljano uvršča med mesta s slabo kakovostjo zraka.

Kako čist je zrak v mojem mestu? Osnovano na ravneh drobnih delcev, izmerjenih v zraku, v posameznih mestih med letoma 2020 in 2021. Foto: Focus/EEA
Kako čist je zrak v mojem mestu? Osnovano na ravneh drobnih delcev, izmerjenih v zraku, v posameznih mestih med letoma 2020 in 2021. Foto: Focus/EEA

A prav zato, ker naj bi bila kakovost zraka v Ljubljani dobra, po mnenju MOL-a ni sporna gradnja sežigalnice v Mostah v Ljubljani, ki ji nasprotujejo okoljevarstveniki, je še navedel Rene Markič za Radio Slovenija.