V zadnjem času običajen prizor v kazahstanski stepi. Foto: Reuters
V zadnjem času običajen prizor v kazahstanski stepi. Foto: Reuters

Da bi omilil posledice suše, je Kazahstan za naslednjih šest mesecev prepovedal izvoz krme za živino, ki sicer zaradi pomanjkanja dosega skokovit porast cene. Vlada zdaj obljublja denarne injekcije, s čimer želi znižati cene krme.

Najhuje je v zahodni kazahstanski pokrajini Mangistau, kjer kmetje ne pomnijo take suše in obupano zrejo v prihodnost. Razmere so tako drastične, da nekateri celo mešajo moker karton z živilsko krmo, da bi pridobili njeno količino. Alarm so sicer zagnali že maja, ko se je po suhi zimi in pomladi že nakazovalo črno poletje, a oblasti so se zganile šele pred kratkim in se odločile za drastičen ukrep prepovedi izvoza sena, ovsa, rži in silaže.

Poleg hrane se kmetje spoprijemajo tudi s pomanjkanjem vode. Foto: Reuters
Poleg hrane se kmetje spoprijemajo tudi s pomanjkanjem vode. Foto: Reuters

Vlada je v pokrajino že poslala dodatne količine sena, da bi pomagala kmetom, potem ko je v Mangistau poginilo že več kot tisoč konj, ki jim je suša pobrala vso pašo. Zaradi pomanjkanja paše konji postajajo podhranjeni, s tem pa bolj podvrženi boleznim in parazitom.

Pašniki izginjajo

Kot pripovedujejo domačini, je bila paša slaba že zadnja tri leta, a do letošnje ekstremne vročine je je bilo vseeno še dovolj, da so nahranili svoje črede. Vse kaže, da bodo v prihodnje prisiljeni zmanjšati svoje črede, da bodo lahko preživeli ob izginjanju pašnikov.

Mangistau je še dovzetnejši za posledice globalnega segrevanja ozračja, saj ga obdaja Kaspijsko morje, katerega gladina se znižuje iz leta v leto, kar prispeva k še hujšim sušam. Po podatkih kazahstanske agencije za okolje se povprečna temperatura v tej srednjeazijski državi vsako desetletje dvigne za 0,3 stopinje Celzija.

Nekaj upanja za kazahstanske kmete prinašajo vremenski modeli, ki kažejo, da bodo severni z žiti posejani deli države letos deležni več dežja in snega, kar pa bo le kratkotrajna rešitev, saj domače kmetijstvo vse bolj ogrožajo podnebne spremembe.

Podhranjene živali so dovzetnejše za bolezni. Foto: Reuters
Podhranjene živali so dovzetnejše za bolezni. Foto: Reuters