Na razpise za odvoz odpadne emabalaže se prijavljajo nekatere družbe za ravnanje z odpadno embalažo, katerih prvotna naloga je bila, da jo sproti odstranjujejo iz zbirnih centrov. Foto: BoBo
Na razpise za odvoz odpadne emabalaže se prijavljajo nekatere družbe za ravnanje z odpadno embalažo, katerih prvotna naloga je bila, da jo sproti odstranjujejo iz zbirnih centrov. Foto: BoBo

V dolgotrajnem sporu z državo imajo na svoji strani odločitev sodišča.

Drugi protikoronski sveženj predstavlja pravno osnovo za odvoz nakopičene embalaže, pogodbe se že podpisujejo, odvoz naj bi stekel še pred poletjem. A na razpise se prijavljajo tudi nekatere družbe za ravnanje z odpadno embalažo, katerih prvotna naloga je bila, da jo sproti odstranjujejo iz zbirnih centrov – brez plačila. Njihov vir zaslužka je namreč embalažnina od tistih, ki letno proizvedejo ali uvozijo več kot 15 ton embalaže.

Kot pravi direktor Centra za ravnanje z odpadki Puconci Franc Cipot, zdaj neupravičeno konkurirajo drugim: "Se tile prijavljajo, in kolikor vem in imam podatke iz nekaterih okolij, kjer se prijavljajo na razpise, so dobili možnost, da to embalažo prevzamejo in presortirajo. Torej so dvakrat vojni dobičkarji, po domače rečeno."

O tem smo povprašali embalažne družbe. Nekatere prijavljanje zanikajo, skupni imenovalec odziva pa je: delujemo v okviru zakona, lani smo prevzeli vse, kolikor od nas zahteva sodba upravnega sodišča. To je namreč odločilo, da jim je država pred tem neupravičeno spremenila okoljevarstvena dovoljenja, s katerimi jih je skušala prisiliti, da bi odpeljali več od tistega, kar imajo v pogodbah.

A celotna zgodba je predvsem slabo sporočilo za gospodinjstva, ki v dobri veri ločujejo odpadke. Marko Zidanšek, direktor celjskega javnega podjetja Simbio, pove, da si ne želi več gledati kupov neurejene odpadne embalaže po Sloveniji. "S tem se moramo zavedati, da delamo ogromno moralno škodo. V vseh teh letih smo ljudi navajali na ločeno zbiranje, izgrajevali smo centre za ravnanje z odpadki," poudarja Zidanšek.

Prav tako ni smiselno, da država plačuje za nekaj, kar bi bilo treba sistemsko urediti. Na spremembe po napovedih pristojnih lahko računamo s prihodnjim letom.