Oktober je bil doslej nadpovprečno topel. Kar zadeva temperature, je bil v Ljubljani samo 4. oktober blizu povprečja, vsi drugi dnevi pa so bili nadpovprečno topli. Foto: BoBo
Oktober je bil doslej nadpovprečno topel. Kar zadeva temperature, je bil v Ljubljani samo 4. oktober blizu povprečja, vsi drugi dnevi pa so bili nadpovprečno topli. Foto: BoBo

Kot pojasnjuje vremenoslovec Andrej Velkavrh iz urada za meteorologijo, se vreme že spreminja, saj se začenja predfrontalno stanje. Nad Slovenijo v višje sloje ozračja doteka vlažen zrak in se oblači. Nekaj nizke oblačnosti je zaradi tega že ponoči nastalo ponekod v Beli krajni in na Štajerskem. Sicer smo se prebudili v precej manj megleno jutro kot v preteklih dneh. Čez dan se bo oblačnost zgostila, popoldne pa bo vreme vetrovno, po nižinah bo po napovedih vremenoslovca zapihal jugozahodnik. Nekaj dežja vremenoslovci zvečer napovedujejo v Posočju. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 17 do 23 stopinj Celzija.

Sobotna fronta bo državo prešla razmeroma hitro

Vremenska napoved

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preveri tukaj.

V soboto bo večinoma oblačno, na severozahodu Slovenije bo večinoma deževalo, dež pa se bo nato do večera razširil na vso Slovenijo. Kot je pojasnil Velkavrh, zadnje napovedi sicer kažejo, da bo prva vremenska fronta državo prešla nekoliko hitreje, kot je kazalo sprva. "Za od tri do pet, šest ur hitreje, tako da bo v soboto zvečer dež tudi kar hitro ponehal oziroma se umikal naprej proti vzhodu," je pojasnil v pogovoru za Val 202. Ob tem se bo jasnilo, vendar predvsem v severni polovici Slovenije. Hrkati bo nastajala tudi nizka oblačnost, ponekod lahko tudi megla.

Sobotno jutro bo toplo s temperaturami od 11 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija. Čez dan bo še vedno kar precej bolj vetrovno kot v petek, temperature pa bodo podobne, ob morju bo pihal tudi jugo. Zvečer ob prehodu fronte se bo veter obrnil v severno smer in tudi hitro oslabel, tako da v noči na nedeljo vetra ne bo, zato bo jutro nekoliko hladnejše.

Nedeljski maraton v Ljubljani po trenutnih napovedih brez padavin

Ljubljanskega maratona se bo ta konec tedna udeležilo okoli 14 tisoč tekačev. Foto: BoBo
Ljubljanskega maratona se bo ta konec tedna udeležilo okoli 14 tisoč tekačev. Foto: BoBo

V nedeljo bo v vzhodni Sloveniji dokaj sončno vreme, na zahodu pa bolj oblačno. Ob tem bo v hribovitih krajih občasno rahlo deževalo. Znova bo zapihal jugozahodni veter.

Kakšno bo vreme ta konec tedna, posebej zanima številne tekače, ki se bodo v soboto in nedeljo v prestolnici udeležili tekov v sklopu tradicionalnega Ljubljanskega maratona. Kot je pojasnila direktorica maratona Barbara Železnik, priprave največje tekaške prireditve v Sloveniji potekajo po načrtu, organizatorji pa si želijo, da bi bilo za tekače ugodno tudi vreme. "Za soboto je vremenska napoved slaba, večkrat naj bi bile plohe. V nedeljo naj ne bi bilo padavin, temperature pa bi se lahko povzpele tudi do 20 stopinj Celzija," je dejala.

Podobno vreme kot v nedeljo se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek, topla jesen pa bo vztrajala tudi naslednje dni, čeprav v torek po napovedih vremenoslovcev lahko pričakujemo prehod še ene vremenske fronte.