Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica Vse govedo spet doma na kmetiji Možgan pri Krškem

"Pred dvema mesecema je bilo govedo odvzeto na nezakonit način, največji očitek pa je bila stopnja umazanosti živali, ki je bila posledica proste paše ter obilnega deževja in namočenega terena. Govedo zaradi vremenskih okoliščin takrat ni bilo v idealnih razmerah, vendar pa ni bilo prekrito z lastnimi fekalijami, kot je bilo ob vrnitvi prvih 13 glav goveda," so poudarili v sindikatu kmetov.

Sprašujejo se, kako je mogoče, da je bil prvi del goveda na kmetijo vrnjen v precej slabšem stanju, kot je bil ob odvzemu. Zanima jih, kakšna kazen bo doletela tistega, ki je v času odvzema za govedo skrbel.

"Odvzeli so nam zdrave, vrnili pa bolne živali," je v pogovoru za Svet na Kanalu A potrdil tudi lastnik kmetije Rudi Možgan. Sedem živali ima zdravstvene težave, poleg odrgnin ima po njegovih besedah ena krava hematom, ena pljučnico, telički pa so, ker so jih ločili od mam, zaostali v rasti.

Sorodna novica Na kmetijo Možgan se vračajo krave: "Po naši osebni oceni so v slabšem stanju kot ob odvzemu"

Kdaj natanko je sicer nastala poškodba pri usmrčeni kravi, bo pokazala forenzična preiskava, je dejal novi veterinarski inšpektor Aljoša Beljan, ki je primer prevzel od veterinarke Danuše Štiglic. To po izdanem opominu pred odpovedjo pogodbe zaradi kršitve zakonodaje po poročanju Kanala A očitno čaka napredovanje, in sicer premestitev v sektor za zdravje in dobrobit živali. Štiglic je za televizijo dejala, da je za premestitev zaprosila sama, saj si želi "malo odpočiti".

Inšpektorica na novo delovno mesto, pisala bo nov zakon

Kot je danes poročal Dnevnik, naj bi bila Štiglic na novem delovnem mestu zadolžena za pisanje novega, celovitega zakona o zaščiti živali.

Vršilka dolžnosti direktorice uprave za varno hrano Vida Znoj iz Novega mesta je inšpektorico že prestavila na sedež uprave v Ljubljano. Številni veterinarji in kmetje so ogorčeni, je poročala TV Slovenija.

Kako je mogoče, da bi inšpektorici Danuši Štiglic, ki so ji pri delu očitali hudo malomarnost, zaupali pisanje popravkov taistega zakona o zaščiti živali, ki ga je kršila? "Mislim, da je to mogoče samo v Butalah … Inšpektorica je v fazi odvzema živali, ki so jih pozneje morali vrniti, po vrhu so še v slabem stanju, eno so morali celo evtanazirati, kršila vso procesno in strokovno zakonodajo," je za TV Slovenija komentirala NSi-jeva poslanka Vida Čadonič Špelič.

Tudi odvetnik družine Možgan Franci Matoz je dejal, da je odločitev o premestitvi "podobna Butalam" in da bo vztrajal, da bo škodo družini povrnila Štiglic osebno.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 24 živali kmetiji iz Leskovca pri Krškem odvzela 14. novembra lani z ustno odločbo na zapisnik, potem ko je nekaj dni prej dobila prijavo. Primer je poskrbel za precejšnje razburjenje, tako upravni kot notranji nadzor pa sta odkrila kršitve postopka in zakonodaje.