Vrnjene krave. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani
Vrnjene krave. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani

"Okoli 10. ure so s tovornjakom pripeljali prvih osem krav, zdaj čakamo še drugi tovornjak, ki naj bi jih iz Mokronoga pripeljal pet," je za MMC pojasnil Timotej Možgan s kmetije Možgan. "Preostalo naj bi nam vrnili jutri," je dodal.

Kot je dejal, so po njihovi osebni oceni krave v slabšem stanju kot novembra, ko so jih s kmetije na podlagi odloka inšpektorice odpeljali. Natančno oceno bo po njegovih besedah podal veterinar, a sam opaža, da so "krave ravno toliko umazane, če ne še bolj", kot so bile pri odvzemu. "Najbolj skrb vzbujajoče pa je, da ima ena na trebuhu izboklino. Bo veterinar povedal, od česa je to nastalo. Odrgnine imajo. Ne vem, ali so nastale pri nalaganju in transportu, bomo počakali na veterinarsko poročilo," je dodal.

Pojasnil je še, da je bil v sredo na kmetiji inšpektor, ki si je na podlagi prvega odloka ogledal stanje in izdal novo odločbo. "Šlo je bolj za papirologijo. Videl je, da je vse, kar je ona (inšpektorica Danuša Štiglic, op. a.) navedla, da je narobe, že odpravljeno, zato se je živina danes že vrnila," je dejal Možgan.

Čalušić: Za odločitev pristojna uprava za varno hrano, inšpekcija bo obrazložila postopke

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je glede vrnitve odvzetih živali na kmetijo Možganovih ponovila, da so vse pristojnosti na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem je poudarila, da bodo upoštevali vse zakonodajne postopke.

Podrobnosti postopka bo dodatno v petek obrazložil direktor inšpekcije. "Vodja inšpekcijske službe bo vse postopke dodatno obrazložil. Na tej točki pa znova poudarjam, da bomo upoštevali vse zakonodajne postopke," je po seji vlade medijem dejala ministrica za kmetijstvo. Vse inšpekcijske službe so po njeni oceni opravile svoje delo in če bo treba, bo v prihodnjih dneh v povezavi z odvzemom govedi znanega še več.

Uprava za varno hrano je že pred tem napovedala, da bo direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos v petek predstavil podrobnosti glede postopka.

Odvzete krave vračajo na kmetijo Možgan

Da so živali danes začeli vračati na kmetijo Možgan, je potrdil tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, ki ga je kmet v sredo obvestil o novi odločbi. "Mi smo ves čas govorili, da je bil ukrep nesorazmeren in nezakonit. Veseli nas, da je prišlo do nove odločbe in da so začeli živali vračati," je dejal Žveglič.

Pojasnil je, da je kmetija takoj po odvzemu živali začela reševati pomanjkljivosti, pri čemer je treba vedeti, da je bilo v času odvzema živali res veliko dežja. Na kmetiji so skladno z navodili kmetijske svetovalne službe uredili bivalni prostor in območje, kjer bodo živali. "Zavedamo se, da je nepoučenemu opazovalcu kakšna stvar lahko nejasna in je ne pozna. O teh zadevah mora ugotavljati stroka, pri tem pa se je treba držati zakonov in postopkov," je poudaril Žveglič

Žveglič: Prihaja tudi do zanemarjanja, a ta primer je bil "zelo aktivističen"

V Sloveniji redimo skoraj pol milijona govedi. Po Žvegličevih besedah prihaja tudi do zanemarjanja in kršitev, pri čemer so vedno na takih kmetijah zraven še kakšne druge težave, kot so denimo psihosocialne, zato bi po njegovi oceni takrat poleg inšpektorja morale posredovati še druge ustanove za pomoč tem ljudem. Ta primer odvzema govedi je bil po Žvegličevi oceni zelo aktivističen, zato upa, da je primer pokazal, da se ne sme postopati aktivistično. "Prepričan sem, da noben drug veterinarski inšpektor v Sloveniji ne bi izvedel takrat takšnega odvzema, ampak bi vročil ureditveno odločbo," je po poročanju STA-ja dejal Žveglič. Ob tem je izrazil še prepričanje, da bo ustavno sodišče razveljavilo sporne člene novele zakona o zaščiti živali oz. zakonodajalcu naročilo, da jih popravi.

Večina krav je znova na kmetiji Možgan. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani
Večina krav je znova na kmetiji Možgan. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani

Vrnitev goveda pozdravili tudi v Sindikatu kmetov Slovenije

Iz Sindikata kmetov Slovenije so sporočili, da odločitev podpirajo, in dodali: "Dobri novici navkljub pa nas močno skrbi dejstvo, da je govedo po navedbah gospoda Rudija Možgana v slabšem stanju, kot je bilo na dan odvzema." Ob tem so pozvali odgovorne k premisleku o uvedbi odgovornosti ob takih primerih in izrazili pričakovanje, da bo kmetu povrnjena nepopravljiva škoda, ki mu je bila s tem ukrepom povzročena. "Hkrati upamo, da si bo tudi govedo opomoglo od vsega stresa, ki mu je bilo povzročeno."

Kot so zapisali, se jim zdi absurdno, da je bila inšpektorica iz postopka zgolj izključena in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla.

Kot je znano, je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 10. novembra dobila prijavo v povezavi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela 24 živali dozdajšnjemu oskrbniku.

Veterinarka je takrat med drugim navajala, da za živali ni bilo primerno poskrbljeno, primer pa je močno razdelil javnost. Uprava za varno hrano je po izredni preverbi postopka odvzema živali konec decembra uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka.

Inšpektorica zaradi odvzema goveda dobila opozorilo pred odpovedjo