Pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je že lani podprlo vseh 194 članic FAO. Foto: BoBo
Pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je že lani podprlo vseh 194 članic FAO. Foto: BoBo

"240. zasedanje Konference FAO je za Slovenijo še posebej pomembno, saj bo obravnavana tudi pobuda Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Potrditev pobude na ravni Konference FAO predstavlja zadnji (tretji) korak v okviru uradne obravnave na ravni FAO. Obravnava se bo nato nadaljevala v New Yorku, kjer pričakujemo dokončno potrditev na Generalni skupščini OZN-a predvidoma decembra letos," so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo.

Slovenija si po poročanju STA-ja od leta 2014 prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in s tem potrdili pomen tega opraševalca za preživetje človeka. Minister Židan je maja ocenil, da je verjetnost, da bo 20. maj razglašen za svetovni dan čebel, 95-odstotna. Zato pričakuje, da bomo ta dan prvič praznovali že prihodnje leto. 19. maja pa bo v Sloveniji svetovna konferenca o čebelah.

Pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je sicer že lani podprlo vseh 194 članic FAO. Čebela in čebelarstvo je po mnenju Židana panoga, kjer smo najboljši ter eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila.