Mnogi kmetje na območju Nature 2000, katerih zemljišča so znotraj prve varstvene cone Krajinskega parka Ljubljansko barje in na Planinskem polju, niti ne vedo, da bodo morali letos glede na predlog uredbe Programa upravljanja na območju Natura 2000 na določenih travniških površinah obvezno upoštevati nove omejitve pri kmetovanju. Med drugim prepoved paše, prepoved gnojenja, poznejši datum prve košnje – na Barju šele po 1. avgustu.

Od prihodnjega leta bodo ukrepi manj strogi. Foto: BoBo
Od prihodnjega leta bodo ukrepi manj strogi. Foto: BoBo

Mladi kmet Edo Kumše, predsednik Zadruge IG, pojasnjuje: "Kaj nas je najbolj zmotilo? Omejevanje lastninske pravice v prvi vrsti. Popolno omejevanje, se pravi košnja po 1. 8., tako seno je popolnoma neuporabno za nas. Se pravi, smo ob ves dohodek, nimamo s tistim senom kaj delati oz. to predstavlja dejansko samo strošek."

Doslej so bili ukrepi za varovanje habitatov prostovoljni, zakaj se letos obeta obvezni zaostren režim upravljanja prav na teh območjih Nature 2000? Andrej Bibič, z ministrstva za naravne vire in prostor, razlaga: "Stanje travniških vrst in habitatnih tipov se je v zadnjih 20 letih na delu Ljubljanskega barja močno poslabšalo, zato je Evropska komisija proti Republiki Sloveniji uvedla presodni postopek. Republika Slovenija je bila dolžna odreagirati z vključitvijo plačila Natura 2000 in z uvedbo režima."

Od prihodnjega leta bodo ukrepi manj strogi. Spletna predstavitev novega režima bo potekala to sredo in četrtek. Občina Ig pa bo v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo v četrtek, 16. marca, organizirala okroglo mizo v zvezi s to problematiko. Predlog uredbe o programu upravljanja na območju Natura 2000 za obdobje 2023 do 2028, ki razburja kmete, je v javni obravnavi še do 25. marca.