Kmetijstvo
Naša super hrana (uradna fotografija)
Na začetku bosta v kampanjo vključena mesni in mlečni sektor, sledila pa bosta še sadje in zelenjava Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
false
Židan ocenjuje, da gre za zgodovinski premik. Foto: BoBo

Dodaj v

Židan začel "zgodovinsko" kampanjo Naša super hrana

V treh letih bo v kampanjo vloženo tri milijone evrov
15. december 2016 ob 13:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kmetijsko ministrstvo je začelo kampanjo za promocijo slovenske hrane. Po besedah ministra Dejana Židana gre za zgodovinski dan, saj je kampanja plod širokega sodelovanja.

"Pred 10 leti se nismo bili sposobni dogovoriti niti znotraj sektorja, zdaj so se dogovorili mali in veliki, več različnih sektorjev," je Židan poudaril na začetku kampanje v Ljubljani. Po njegovih besedah dogovor več sektorjev, ki sodelujejo v izbrani kakovosti, predstavlja pravi družbeni konsenz, ki priznava, da je slovenska hrana "nekaj več".

Triletna kampanja Naša super hrana bo promovirala lokalno pridelano hrano, akterji sektorja mleko in meso pa naj bi vanjo v treh letih vložili okrog 1,5 milijona evrov. Prav toliko bo primaknila tudi država. Cilji kampanje se bodo merili vsako leto in tudi med letom.

Kampanja vključuje splošno promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, sektorsko promocijo mleka in mlečnih izdelkov ter sektorsko promocijo mesa in mesnih izdelkov. Promocija je prepoznana po znaku izbrana kakovost, ki zagotavlja, da so označeni izdelki v celoti pridelani in predelani v Sloveniji, da je zagotovljena višja kakovost in da je proizvodnja redno nadzorovana.

V dveh letih še sadje in zelenjava
V shemo sta že vključena sektorja mleka in mesa, zato se na trgovskih policah že lahko najdejo tako označeni izdelki. Prihodnje leto se bo tako označenim izdelkom pridružilo še sadje in leta 2018 zelenjava. Pričakujejo pa vključitev še drugih sektorjev, in sicer vinogradništva, poljedelstva, medu in oljke.

"Z akcijo želimo doseči, da porabnik večinoma poseže po slovenski hrani. V Avstriji denimo porabnik skoraj ne želi poseči po drugačni kot domači hrani," je ob predstavitvi dejala predsednica sveta za promocijo Anita Jakuš.

Glede očitkov, da je slovenska hrana dražja, je Židan dejal, da je povprečna cena slovenske hrane na slovenskih trgovskih policah nižja od povprečne cene avstrijske hrane na avstrijskih policah, enako v Nemčiji. "Ob viških hrane pride občasno do poceni uvožene hrane, saj naš trg takrat izkoristijo," je dodal minister.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Krpanka
# 15.12.2016 ob 14:24
MMC je kampanjo pospremil na njemu lasten način: z Reutersovo fotografijo tujih paradižnikov...
xerces8
# 15.12.2016 ob 14:24
"Cilji kampanje se bodo merili ..."
Cilji se postavijo, ne merijo.Merijo se rezultati in dosežki.
luckyss
# 15.12.2016 ob 14:26
Večji učinek bi bil, če bi poenostavili postopke poti iz njive na mizo...
Ne pa da kmete morijo z nepotrebno birokracijo...
henodarling
# 15.12.2016 ob 14:25
In "taisti" Židan, ni zmogel preseči vpliva lobijev proizvajalcev presladkih , nezdravih, nenaravnih pijač, ki si se uprli podražitvi le teh. Naši otroci pa tako "popijejo" enormne količine sladkorja in rezultati so vidni: med prvimi v Evropi smo po prekomerni teži otrok.
Ja, najvažnejši je profit. Pa četudi na račun otrok.
conanbarbarian
# 15.12.2016 ob 14:23
Vsaj nekaj pozitivnega !
rabelj
# 15.12.2016 ob 14:35
Pa je to članek o promociji slovenske hrane ali Židana? Ker iz naslova izhaja, da je naš veliki Židan, ljubljenec množic in bodoči premier, odkril da je naša domača hrana dobra in da se je sam herojsko podal na pot razsvetljenja neumnega slovenskega ljudstva, ki tega ni vedelo.
bruhnmici
# 15.12.2016 ob 15:03
Naša super hrana - z zadržkom. Poznam primer kmeta, ki oglašuje "domače" in prodaja vse mogoče. Tudi krompir. No, sam svojega ne je, ker ga hodi kupovat na eno precej višjeležečo kmetijo. Super hrana, ki je super pošpricana in super oglaševana. Do super hrane imamo še daleč (razen če jo ne prideluješ sam).
LauraL
# 15.12.2016 ob 17:50
V kombinaciji z novico, da se v drzvnem zboru ravnokar odrekamo temeljni demokraticni vrednoti in vrednosti pravne drzave - pravici do zasebne lastnine-, zato da bomo prvovrtstno kmetijska zemljisca spremenili v poligon za zelo umazano (zasebno) dejavnost, ki bo kar po hitrem postopku dobila grdbeno dovljneje (verjetno brez okoljskega soglasja, obljubljenih 1000 delovnih mest ocitno preglasi vsa pravila), je to kar malce cinicna pobuda s strani Dejana Zidana, katerega poslanci in poslanci koalicije, v kateri sodeluje, bodo cez nekaj ur glasovali za Lex Magna.
Ples
# 15.12.2016 ob 14:32
akterji sektorja mleko in meso pa naj bi vanjo v treh letih vložili okrog 1,5 milijona evrov. Prav toliko bo primaknila tudi država.

Super. Davkoplačevalci bomo plačevali reklame za mleko in meso, čeprav jih nočemo videti.
Zelenjava bo na vrsti šele tretje leto. Kakšno zgodovinsko sporočilo Židana, jao!

In povrhu vsega povprečno ceno slovenske hrane primerja s povprečno ceno avstrijske hrane na avstrijskih policah, enako v Nemčiji ... Kakšna primerjava je to sploh? A če bi bila povprečna cena slovenske hrane v Sloveniji višja od nemške v Nemčiji, bi Slovenci množično hodili kupovat v Nemčijo?
ZvonkoS1
# 15.12.2016 ob 16:32
Kakšen pesek v oči...ojoj....

Prvič...kaj ko bi kdo pogledal kam se bo ves ta denar stekal....malo poglejte povezave med ministrstvom in različnimi oglaševalskimi agencijami....

in drugič...jejmo domače in domače in še enkrat domače...potem pa v trgovini in tržnici cene v nebo....hvala in ne hvala...da ne govorimo o raznih nategovanjih s preprodajanjem sadja in zelenjave iz Italije.....za meso smo pa tudi videli kako lepo postane slovensko.....kupiš žival iz bilo kje....jo spraviš v Sloveniji v zrezke in "voilà" ...domači slovenski zrezki.....
aka29
# 15.12.2016 ob 15:26
Tudi države nimajo pravice niti diskriminirati niti favorizirati, ne tujih, ne lastnih izdelkov. Tak primer je bil irski triletni program v podporo promociji irskih proizvodov, imenovan "BUY IRISH." Sodišče evropskih skupnosti je razsodilo, da gre za kršitev prostega pretoka blaga po 30. členu Rimske pogodbe z dejanji in akcijami privatnih oseb: "S tem, ko je izvedla akcijo-kampanjo za nudenje prednosti pri nakupu irskih proizvodov, je Irska prekršila svoje obveznosti iz rimske pogodbe." V akciji je bilo sporno sodelovanje državnih organov, medtem, ko podobni prepričevalni akciji podjetja ne bi mogli očitati diskriminacijskih teženj do konkurentov.
Iz: Premrl Branko; Nelojalno oglaševanje
tocco
# 15.12.2016 ob 15:05
Ce pa ze govorimo o hrani verjemi mi da je v slovenskem zelju ki gre direk v trgovino vec askorbinske kisline kot v mandarinah, isto paprika,...
pepar
# 15.12.2016 ob 18:27
Slovenska država z vsemi ministri in politiki sploh ,ne seže trgovskim verigam,ki poslujejo pri nas niti do gležnjev.
To so mojstri zavajanja in izogibanja pravilom,tudi zakonom,saj nam kot domače prodajajo hrano ki ima za sabo tudi tisoč kilometrsko pot .
Slovensko kmetijstvo so postavili v podrejen položaj,če ga niso kar uničili ,naši pogajalci ki so pokleknili pri pogojih vstopa v unijo.
Zdaj je kar je,ogromno kmetijskih zemljišč je pred zaraščanjem,ljudje ki imajo v lasti do 15 hektarjev zemlje,pa postavljeni pred dejstvo,da so verjetno zadnji v rodu,ki se še mantrajo na gruntu.
Pametno bi bilo sprejet zakon o nadzorovanem pogozdovanju (nekakšnem konzerviranju) zemljišč,ki jih ljudje ne bodo hoteli,ali mogli več obdelovat.
Jedli bodo pa Slovenci to,kar bo najlepše reklamirano,pa četudi bodo to rahlo odišavljene smeti iz bogatejših članic Evrope.
tocco
# 15.12.2016 ob 17:22
Zvonko s to so si zborili trgovci ne kmet kar je shema kakovost slovenija je slovensko zato ker jekontrolirano švercari pa bodo ze prisli na svoj racun
Benny_s
# 15.12.2016 ob 16:54
Pozitivna odločitev vendar s stoletno zamudo!
Vse reklame o "kupujmo domače, lokalno itd. " so že zdavnaj izpete, ta trend se je začel 2-3 leta nazaj.
Lahko samo držimo pesti, da ta kampanja dokončno zabije žebelj v krsto ogabni pridelani hrani prodajani pod ceno in utrdi moč kvalitetne hrane "iz sosedovega vrta".
skira
# 15.12.2016 ob 16:13
Jedl bomo panvitine prašiče
Joker
# 15.12.2016 ob 14:55
Taka kampanja krši pravila EU.

Če je to res, potem je to še en dokaz, da je za Slovenijo koristna.
Ples
# 15.12.2016 ob 14:52
@tocco
Kar se pa tice subvencij za kmete glavni deli niso davkoplacevalski.

Ti govoriš o nečem drugem.
Članek govori o promocijski kampanji (beri: reklame), za katero bo polovico denarja šla iz državnega proračuna, kar pa je čisto davkoplačevalski denar.
rabelj
# 15.12.2016 ob 14:39
Pa še ena cinična pripomba: a ne gre pri tej akciji (če jo res vodi Židan) za navzkrižje interesov- Židan prihaja iz Panvite in sedaj ko smo (nažalost) vse večje slovenske proizvajalce hrane prodali hrvatom (in je taka akcija močno prepozna) je menda Panvita eden glavnih Slovenskih pridelovalcev hrane.
Ples
# 15.12.2016 ob 14:39
@tocco
Ples reklamo placa kmet od cene se mi odbije doloc3n delez ki gre za promocijo. Ne na pamet

Pojasni prosim potem tole: Prav toliko bo primaknila tudi država.
tocco
# 15.12.2016 ob 14:37
Ples reklamo placa kmet od cene se mi odbije doloc3n delez ki gre za promocijo. Ne na pamet
orgle
# 23.01.2017 ob 21:29
Kdaj bomo dobili na trgovske police normalen, po zahodnoevropskih standardih, mlet sladkor? Zdajšnji - pa ne samo zdajšnji, marveč že vse od leta 1945 naprej, je zelo grobo mlet. Spomnim pa se, da je moja mama v 50. letih kot pomoč žlahte, dobivala sladkor iz zahodne Evrope, ki je bil civilizirano drobno mlet. Mi pa 70 let po 2. vojni še vedno tako, kakor da bi se 2. vojna končala pred par leti.
tocco
# 15.12.2016 ob 20:07
Nikhrast primerjas nekaj kar feferon
nikhrast
# 15.12.2016 ob 17:30
Ej, nehaj s tem "naši", zadost tega na fusbal tekmah, pri nakupu se gleda na kvaliteto in ceno.
V trgovini pa vedno vprašam če so banane domače, pa mi vedno povedo, "Seveda, prišle so iz Kopra."
Pa zdajle pozimi, borovnice, češnje, maline..., vse domače, pa losos, bismati riž... vse domače...
tocco
# 15.12.2016 ob 16:16
Norigoban nisem kmet
tocco
# 15.12.2016 ob 16:15
Skira od kod pa ti s tem glede na to da svinj skoraj nimamo razen tiste ki grejo na izvoz.
tocco
# 15.12.2016 ob 16:06
Norigoban res je zato si pa vzemi reflektometer. Glej tezko razlozis ce se nisi mero.
NoriGoban
# 15.12.2016 ob 16:02
"Ce pa ze govorimo o hrani verjemi mi da je v slovenskem zelju ki gre direk v trgovino vec askorbinske kisline kot v mandarinah, isto paprika,..."

Vsak kmet svojo robo hvali! Pa tudi če izhaja iz italijanske tržnice!
aka29
# 15.12.2016 ob 15:43
Tocco, težko berljiv si.
tocco
# 15.12.2016 ob 15:41
Tako oni nam bodo govorili da svojega nebomo meli ceprav sno sposobni tega s znanjem. Oni ja ker ravno oni spostujejo drugo, me zanima ce nemski drzavljan (beri ne nacionalist) kupi slovenske jagode. Ce bi jih mel zadost za izvoz. Me ravno zanima zakaj le je dunaj skoraj 100 preskrbljen s hrano pridelano iz okolice.
aka29
# 15.12.2016 ob 15:39
tocco, ne vem. Če so naročnik oglasa kmetje ali kdorkoli, ki ni država oziroma mu država ne financira oglasa, potem ni problema.
tocco
# 15.12.2016 ob 15:38
Daj potem mi se za nizozmesko pa dansko povej.
tocco
# 15.12.2016 ob 15:36
Aka 29 zakaj pa ima avstrija po ORF1 reklamo za avstriske izdelke on kmete ce ne smejo oglasevat? Al pa francija
Bivši uporabnik
# 15.12.2016 ob 15:19
Isti Židan, ki je podaril Žito Hrvatom in so tako Hrvati izločili naše kmete iz verige?
tocco
# 15.12.2016 ob 15:07
Bruhmici to pa je odnos ni so vsi isti, ker nam primakuje kadra v kmetijstvu vecinoma mamo se jugice. Ce nam uspe priti do kadra izobrazenega pol smo na dobri poti. Ampak trenutno ga je v kmetijstvu premalo.
tocco
# 15.12.2016 ob 15:02
Ples pardon res je. Govoril sem ti o placilnih stebrih pa zasebnih skladih ki financirajo kmetijstvo
anny22
# 15.12.2016 ob 15:01
Vse lepo in prav, a morali bi doreči tudi dolgoročne usmeritve. Dvigniti odstotek samooskrbe, urejanje vrtičkov, zaščita kmetijskih površin pred pozidavo, zaščita naravnih virov kot sta gozd in voda.
barezi
# 15.12.2016 ob 14:57
Najboljša promocija bi bila takojšen odstop vlade in volitve kjer se podpre nekoga izven parlamenta, ki bo resnično zastopal interese Slovencev.
tocco
# 15.12.2016 ob 14:50
No ples povej kdo je drzava na aktrpje
tocco
# 15.12.2016 ob 14:49
Rabelj je ja pred kratkim so mel zakljucek. Majo kar prihodkov.
tocco
# 15.12.2016 ob 14:48
Kmet v promociji shema kakovosti od cene ki bi jo moral dobiti placanu mu odtegnejo nekaj centov npr pri kosu zelja ali mleka od polne cene. To cisto vsakemu tudi cr ni not v shemi. Kar se pa tice subvencij za kmete glavni deli niso davkoplacevalski.
slovenkaaaa
# 15.12.2016 ob 14:34
Taka kampanja krši pravila EU.
Zamejec88
# 15.12.2016 ob 14:54
Ne vzamem slovenske hrane niti ce mi jo podarijo.
pašeresje
# 15.12.2016 ob 14:27
enkrat nekaj od tega Židana
M-filter
# 15.12.2016 ob 13:59
Židan kar dobro deluje na svojem ministrstvu. No vsaj po prebranih člankih. Edino lesa ga biksa sem pa tja oziroma ne naredi kar je potrebno. Kar se hrane tiče pa dela nekaj.

moram pa napisati tole misel. Naše vlade in ministri ne glede na kateri strani so vedno delajo le lepotne popravke nič pa konkretnega, ker se bojijo bujnih reakcij ljudi. Sprememb noben ne mara, ko pa se zgodijo pa jih s časom vsi pozdravljajo.

pasivnost dobrega je večjo zlo kot aktivnost slabega
Kazalo