Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Po besedah županje Alenke Kovač sta v Osilnici stekla temeljita sanacija in pregled škode. Osilnica sicer še naprej ostaja dostopna le prek Hrvaške, to je od Starega trga v Ložu v občini Loška dolina, prek Čebra do mejnega prehoda Zamost. Cesta prek Kočevske Reke in Strme rebri ostaja v Podvrhu zaprta, saj zaradi vdorov vožnja po njej ni varna.

"Kot vse kaže, bomo še nekaj časa odrezani od sveta, zato si želimo, da si pristojni čim prej ogledajo škodo in da začnemo sanacijo," je dejala županja. Največ škode je po njenem mnenju nastalo na državnih cestah in poplavljenih hišah.

Po besedah podžupana Mirana Briškija se v Kostelu trenutno ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Vasi ob Kolpi so po umiku reke znova dobile dostop, nimajo pa še informacije, kako je s prehodnostjo cest od Kostela do Osilnice in od Kostela do Starega trga.

Če so se v zadnjih dveh dneh bolj ukvarjali z javno infrastrukturo, se bodo danes bolj posvetili odpravljanju škode v hišah. Med drugim poteka čiščenje mulja iz poplavljenih hiš in dvorišč, kjer so jim na pomoč priskočili gasilci in civilna zaščita. Po podatkih Briškija je podtalnica poplavila kleti od 20 do 30 objektov, v od treh do štirih objektih tudi stanovanjske prostore.

Obvezno prekuhavanje vode

Tako v občini Osilnica kot občini Kostel do preklica velja ukrep prekuhavanja vode. Ukrep prekuhavanja vode v jugovzhodni Sloveniji velja tudi za občino Črnomelj z izjemo vodovodnega sistema Damelj.

Kolpa se umika, razkriva se razdejanje

Reke še poplavljajo

Center za obveščanje je v soboto v povezavi z vremenskim dogajanjem po celotni Sloveniji prejel prijave o 95 dogodkih v 39 občinah. Aktiviranih je bilo 48 prostovoljnih gasilskih društev in šest poklicnih enot, največ posredovanj pa je bilo na območjih izpostav uprave za zaščito in reševanje Ljubljana, Novo mesto in Celje, je zapisano v poročilu centra za obveščanje.

Gasilci so v soboto zaradi močnega vetra predvsem odstranjevali podrta drevesa z vozišč in zaščitili več odkritih streh, zaradi poplav meteornih voda so prečrpavali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, med drugimi iz gasilskega doma v Dobličah v občini Črnomelj, nakupovalnega centra v Sinji Gorici v občini Vrhnika in doma za starejše v Logatcu.

Narasla reka Kolpa je zalila tudi avtokamp in tri mobilne hiške v kraju Primostek v občini Metlika. Zaradi padavin se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo ali pa so še zaprte nekatere ceste.

Po podatkih iz hidrološkega poročila Arsa Kolpa in Ljubljanica na Ljubljanskem barju še poplavljata, vendar se njuni pretoki zmanjšujejo. Poplavljene površine se bodo danes in v ponedeljek postopoma zmanjševale.

Poleg omenjenih imajo velike pretoke tudi reke v povodju Vipave in Krke ter reka Rižana. Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek zmanjševala povsod po državi, še navaja poročilo.

Sončna nedelja

Po napovedih Agencije RS za okolje bo nedelja večinoma sončna. Dopoldne bo ponekod še megleno. Popoldne se bo v severnih krajih oblačnost povečala.

Razmere v Osilnici in Kostelu se umirjajo