Eno izmed nezakonitih odlagališč odpadnega blata. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan (slika je simbolična)
Eno izmed nezakonitih odlagališč odpadnega blata. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan (slika je simbolična)

Inšpektorat za okolje in prostor je predstavil podrobnosti ugotovitev inšpekcijskih postopkov, ki so pripomogle k odkritju povzročitelja onesnaženja v Vodulah in so jih uvedli zaradi nezakonito odloženega blata na več različnih lokacijah po Sloveniji.

V konkretnem primeru so po opravljenem pregledu na kraju dejanja, izjavi zaslišanega voznika tovornjaka in vpogledu v uradne evidence ugotovili, da je gradbeno-prevozniško podjetje Lasaz iz Dola pri Ljubljani odpeljalo blato iz dveh čistilnih naprav ter ga nezakonito odložilo na zemljišče v Vodulah.

Inšpektorica je povzročitelju zato izdala odločbo, po kateri mora ta v 15 dneh po vročitvi odstraniti okoli 400 kubičnih metrov blata in zagotoviti njegovo nadaljnjo obdelavo.

350 evrov, salama in šest piv

Na podlagi poizvedovanj pri prebivalstvu se je izkazalo, da so neznanci na omenjeno zemljišče med prvomajskimi prazniki oziroma konec aprila z dvema tovornjakoma sprva vozili humus, nato pa "čudno smrdeče blato".

Lastnik zemljišča je povedal, da se je na predlog znanca strinjal, da mu pripelje zemljo, pomešano s sekanci, za kar je prejel 350 evrov, salamo in šest pločevink piva.

Potem ko je inšpektorica prejela informacijo o registrski številki tovornega vozila, je ugotovila, da je to v lasti Lasaza. Zaslišani voznik je povedal, da je v Vodule 23. in 26. aprila odložil blato iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini, kar je storil po navodilih nadrejenega, blato s Ptuja pa je po njegovih besedah na isto lokacijo vozil tudi njegov sodelavec.

Še ena odločba okoljskega inšpektorata

Inšpektorica je sredi junija še eno odločbo izdala celjskemu podjetju CEP, ki se je skupaj z ML Surovinami pojavljalo že v zgodbi glede odloženega komunalnega blata v Pivoli v občini Hoče - Slivnica.

Nadzor je namreč pokazal, da je CEP kot zbiralec odpadkov v mesečnem zbirnem evidenčnem listu lažno navedel, da je konec maja v zbirni center Bukovžlak s Ptuja prevzel dobrih 450 ton blata, tega pa naj bi še ta in naslednji dan od tam predali v zbirni center ljubljanskega podjetja ML Surovine.

Kot se je izkazalo, CEP nikoli ni prevzel omenjenega blata, saj je to šlo neposredno v ML Surovine, zato je inšpektorica podjetju naložila, da mora izpolniti evidenčni list samo za tiste odpadke, ki jih dejansko prevzame v zbirni center in nato odda v nadaljnje ravnanje, hkrati pa mora vanj vnesti tudi verodostojne podatke o prevoznikih odpadkov, ki so dejansko prevažali odpadke.

V zvezi s to odločbo so na inšpektoratu pojasnili, da se je podjetje na njo pritožilo, zato je zdaj odstopljena v odločanje na drugo stopnjo ministrstvu za okolje in prostor.