Marsikateri plavalec se je tudi to poletje kopal v delu jezera, ki za to ni primeren. Foto: BoBo
Marsikateri plavalec se je tudi to poletje kopal v delu jezera, ki za to ni primeren. Foto: BoBo
Bled
Upravljavci si na obrežjih želijo več reda, kar pa ne pomeni, da bi blejsko obrežje zaprli za kopanje, saj ima Grajsko kopališče omejeno zmogljivost. Ulčar zato meni, da je treba vzpostaviti red, kje je kopanje mogoče. Zdaj je na območju med grajskim kopališčem in Grand hotelom Toplice že prepoved kopanja, vendar tega nihče ne nadzira. Foto: EPA

V Bohinjskem jezeru še vedno sploh ni nobenih omejitev za kopanje, medtem ko so ob Blejskem jezeru na več mestih znaki, ki prepovedujejo kopanje, a jih kopalci ne upoštevajo. Vodja podvodne reševalne službe Bled Vlado Jakovac poudarja, da reševalci nikakor ne morejo pokriti celotne površine Bohinjskega jezera in paziti na plavalce, četudi bi občina s koncesionarjem zagotavljala 24-urno dežurno službo.

"Ljudje precenijo svoje sposobnosti"
"Voda je mrzla, ljudje precenjujejo svoje sposobnosti ter plavajo prevelike razdalje, kot bi jih bili sposobni, in nesreča je hitro tu," pojasnjuje in dodaja, da je kot potapljač že večkrat moral iskati trupla utopljencev v gorenjskih jezerih. Zato bi bilo nujno urediti kopališča z usposobljenimi reševalci iz vode, saj plavanje po celem jezeru lahko nevarno.

Bohinjski župan Franc Kramar pa odgovarja, da po novem zakonu o Triglavskem narodnem parku urejenih kopališč ob Bohinjskem jezeru sploh ne more biti, saj gre za naravno območje. "Je pa sila težko danes preprečiti ne samo Slovencem, ampak tudi tujcem, da se kopajo kjer koli na območju Bohinjskega jezera. Celo neke vrste privilegij je, da se lahko kopaš stran od vsega," poudarja. Kljub temu si želi, da bi vsaj na enem območju jezera uredili sanitarije in zagotovili reševalno opremo.

Na Bledu kopalci ne upoštevajo prepovedi
Podobne izkušnje imajo tudi na Bledu, kjer so ponekod sicer postavljene table o prepovedi kopanja, a jih kopalci večkrat ne upoštevajo, čeprav jim je na voljo urejeno grajsko kopališče, kjer je zagotovljena varnost tudi z reševalcem iz vode. Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar je poudarila, da se bo treba začeti držati pravil in občinskega odloka ter goste usmerjati ter jih obveščati, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Pri tem ne bi smelo biti slabe volje, če bi tisti, ki krši pravila, res dobil kazen občinskega redarja. "Tako kot se ve, kaj se sme na cesti, tako bi se moralo tudi vedeti, kje na Blejskem jezeru se lahko kopa, kje se lahko leži in kaj si lahko na jezeru privoščijo ribiči," je pojasnila.

Urejenih obrežij bo več
Po mnenju direktorja Infrastrukture Bled Mirka Ulčarja bi bilo treba tudi urediti tista "neuradna" kopališča, kjer se ljudje kopljejo, in sicer v Mlinem in Veliki Zaki. Vsaj v zadnji si kopalci v prihodnje lahko obetajo lepše urejeno obrežje, ki je bilo doslej kar malo zanemarjeno in ni bilo niti redno pokošeno. Sava hoteli Bled so namreč tik pred koncem poletja podpisali pogodbo z občino o najemu obrežja v Veliki Zaki.