Kopalne vode kopališča Hotela Delfin so glede na analizo Arsa neoporočne. Foto: BoBo
Kopalne vode kopališča Hotela Delfin so glede na analizo Arsa neoporočne. Foto: BoBo

Konec lanskega leta je iz rezervoarja Hotela Delfin, ki leži približno 100 metrov od obale, zaradi okvare ventila izteklo veliko kurilnega olja. Šlo je za okoli 30.000 litrov, čeprav so sprva domnevali, da je količina desetkrat manjša.

Nekaj kurilnega olja je po meteornem jašku takoj odteklo v morje, nekaj ga je ostalo ujetega v zemljini, od koder ga voda postopno izpira v morje. Na začetku maja so po obilnem deževju olje opazili na površini vode v izolski marini, zaznali so tudi vonj.

Okrog onesnaženega območja so postavili plavajoče pregrade, ujeto olje pa odstranjujejo s pivniki.

Občina Izola je danes sporočila, da so kopalne vode kopališča Hotela Delfin neoporečne, skupaj s Turističnim združenjem Izola pa so informacijo prejeli od Arsa. Gre za preliminarno vzorčenje kopalnih voda na območju Izole, opravljenega 23. maja.

Občina zagotavlja, da so glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vzorci vode skladni tudi glede vsebnosti bakterij.

Arso napoveduje novo sondiranje terena

Sicer še ni znano, kje natančno po razlitju je kurilno olje. Predstavniki hotela so okoljskemu inšpektorju pred kratkim predstavili rezultate sondažnega izkopa, ki so ga opravili februarja in ni pokazal vsebnosti nafte v zemljini. Arso in Geološki inštitut napovedujeta novo sondiranje terena.