Vetrne elektrarne razburjajo krajane Vrabč

Decembra lani je vlada sklenila, da se naložba vodi skozi državni prostorski načrt, kar je še bolj razburilo krajane. Včerajšnji sestanek, na katerega je vlagatelj povabil samo enega izmed lastnikov zemljišč, pa je sodu izbil dno. Prišli so tudi drugi krajani in jasno povedali, kaj si o vsem mislijo.

Prvotno naj bi na sestanku prisostvovali samo lastniki zemljišč, potem pa sprememba. Predstavitev so lahko poslušali vsi krajani, z izjemo novinarjev. Po dobri uri razmeroma burnega dogajanja je bilo sporočilo jasno.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bojan Vovk, krajan in predstavnik agrarne skupnosti Griže: "Vetrne elektrarne na tem območju pomenijo velikanski poseg v prostor. Tukaj je 14 do 16 vasi, ki bodo obkrožene s temi gromozanskimi elektrarnami."

Pred nekaj meseci je veljalo, da bo vetrnih stebrov 14. Včeraj pa izvemo, da se je njihovo število prepolovilo, da bodo dvakrat zmogljivejši, torej šest do osem megavatni, in tudi 250 metrov visoki.

Janez Tratnik, direktor družbe AAE Gamit: "To ni dokončni načrt glede na to, da izdelujemo strokovne podlage, ki bodo povedale, kaj je izvedljivo in kaj ne. Naša želja je, da bi na koncu prišli na to številko."

Za krajane vsekakor nesprejemljivo. Enako stališče so po včerajšnjem dogodku sporočili tudi iz agrarne skupnosti.

Boris Hribar, predsednik agrarne skupnosti Jakovce - Tabor - Veliko Polje: "Na našem ozemlju naj bi bile štiri vetrnice. Vaščani, krajani in lastniki temu nasprotujemo in ne želimo gradnje vetrnih elektrarn."

Investitorju, ki napoveduje, da bo enak sestanek organiziral tudi v sosednji agrarni skupnosti, pa krajani sporočajo, da tako ravnanje vnaša razdor med domačine. Vetrnice so zadeva vseh ljudi.