Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Guardian poroča, da je od 27 evropskih držav 12 izmerilo najvišjo temperaturo doslej vsaj v enem mesecu lanskega leta. V vseh primerih je bilo odstopanje višje kot 1,9 stopinje nad povprečno temperaturo, izmerjeno med letoma 1991 in 2020.

Po podatkih C3S-ja je bilo leto 2022 v Evropi drugo najtoplejše, lansko poletje pa je bilo najtoplejše doslej.

Najvišji temperaturni porasti so bili izmerjeni konec poletja, oktobra in decembra.

V Avstriji je bilo temperaturno povprečje oktobra 3,3 stopinje višje od povprečja za ta mesec med letoma 1991 in 2020. Tudi Slovenija in Francija sta v tistem mesecu izmerili temperaturna odstopanja treh stopinj, na Hrvaškem in v Grčiji so takšno odstopanje izmerili decembra.

Italija je bila toplejša od povprečja celo leto, razen v dveh mesecih. Najvišja odstopanja temperatur od povprečja so izmerili v maju, oktobru in decembru. Tudi Portugalska in Španija sta izmerili tri najvišja odstopanja od povprečja.

Na severu in zahodu Evrope so se lani spopadali z daljšimi in intenzivnimi vročinskimi valovi. Velik del celine je prizadela suša, izpusti zaradi gozdnih požarov poleti so bili največji v 15 letih.

Zadnjih osem let skupaj najtoplejših doslej

Gledano globalno, je bilo leta 2022 peto najtoplejše, odkar obstajajo meritve. Zadnjih osem let skupaj pa je bilo najtoplejših doslej, sporoča C3S. Povprečna svetovna temperatura leta 2022 je bila 1,2 stopinje višja od povprečja v referenčnem obdobju 1850–1900.

Temperatura sicer ni bila višja po vsem svetu. Na tihooceanskem območju je bila zaradi pojava La Niña nižja, kar pomeni, da sta bili Avstralija in Južna Amerika hladnejši od povprečja leta 2022.

Na drugi strani pa je bila temperatura veliko višja na severni polobli, še posebej na območju Arktike in Evrope. V Evropi se temperatura viša dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, na Arktiki pa štirikrat hitreje.

Po podatkih C3S-ja je bilo leto 2022 najtoplejše doslej v delih zahodne Evrope, na Bližnjem vzhodu, v osrednji Aziji in na Kitajskem, Novi Zelandiji, severozahodu Afrike in Afriškem rogu.

Temperatura je bila več kot dve stopinji nad povprečjem med letoma 1991 in 2020 v severnih delih osrednje Sibirije in ob antarktičnem polotoku.

Strokovnjaki opozarjajo, da je pomemben vsak delček stopinje. Zaradi podnebnih sprememb se s sušami, vročinskimi valovi in poplavami spopadajo velika območja, ki na te pojave niso navajena, kar pomeni, da moramo ljudje hitreje kot kadar koli spremeniti način življenja.