100-odstotno zelena je samo infrastruktura mestne uprave, kar pomeni, da sem ne sodijo igralnice in hoteli. Foto: Reuters
100-odstotno zelena je samo infrastruktura mestne uprave, kar pomeni, da sem ne sodijo igralnice in hoteli. Foto: Reuters

"Zdaj smo eno redkih mest na svetu, ki se lahko pohvalijo, da prihaja vsa energija iz zelenega vira," je sporočila mestna uprava.

Zastavljeni cilj so dosegli, ko se je prejšnji teden nedaleč od Las Vegasa odprla velika sončna elektrarna Boulder Solar 1. "To je za Las Vegas resnično dan ponosa," je dejala lasvegaška županja Carolyn G. Goodman.

Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov, kot so sončno sevanje, veter, vodni tok v rekah ali potokih (hidroenergija), fotosinteza, s katero rastline gradijo biomaso, bibavica in zemeljski toplotni tokovi (geotermalna energija). Večina obnovljivih virov, razen geotermalne in energije bibavice, izvira iz sprotnega sončnega sevanja.

Po poti Las Vegasa tudi San Francisco
Je pa res, da medtem ko vso lasvegaško vladno infrastrukturo zdaj poganja obnovljiva energija, mnoge stanovanjske in komercialne stavbe ostajajo precej manj ekološke.

Bo pa mesto z obratom v obnovljivo energijo letno prihranilo približno pet milijonov dolarjev. Las Vegas je v zadnjih letih v obnovljivo energijo vložilo več kot 40 milijonov dolarjev.

Od drugih večjih mest sta se k 100-odstotni uporabi obnovljivih virov energije do leta 2035 zavezala še San Francisco in San Jose (oboja v Kaliforniji), poroča Sierra Club.