Cena proizvodnje megavatne ure s pomočjo sončne energije je v zgolj nekaj letih strmo padla. Foto: BoBo
Cena proizvodnje megavatne ure s pomočjo sončne energije je v zgolj nekaj letih strmo padla. Foto: BoBo

Podatki Bloomberga kažejo, da se odvija velika energetska preobrazba, piše omenjeni portal. Sončna energija lahko po cenovni plati začne tekmovati z zemeljskim plinom in premogom. Zlasti je to opazno v razvijajočih se gospodarstvih, v katerih je sončna energija v proizvodnji električne energije po stroškovni plati začela prehitevati tudi vetrno energijo.

Čeprav je bil tak razvoj pričakovan, je analitike presenetila njegova hitrost. "Vlaganja v sončno energijo so skočila z - dobesedno - nič pred petimi leti na kar precej," je povedal Bloombergov analitik Ethan Zindler.

Na posameznih velikih dražbah za izgradnjo sončnih elektrarn je bila tako v Indiji januarja letos dosežena cena 64 ameriških dolarjev za megavatno uro, nato pa je bil avgusta v Čilu dosežen nov rekord: 29,1 ameriškega dolarja za megavatno uro. To je približno pol manj, kot bi stalo pridobivanje električne energije s premogom.

To so novi projekti, vendar bo letos po predvidevanjih Bloombergovih analitikov sončna energija prehitela vetrno. Letos bo tako nameščenih za 70 gigavatov sončnih elektrarn, v primerjavi z 59 gigavati vetrnih elektrarn.

Lažji prehod za razvijajoča se gospodarstva
Pri tem so razvita gospodarstva žrtve odločitev v preteklosti. Prehod na obnovljive vire bi bil namreč zaradi milijardnih naložb v elektrarne, ki jih poganjajo fosilna goriva, veliko dražji kot v razvijajočih se gospodarstvih, v katerih tako obsežna infrastruktura še ni bila postavljena. Zato bodo v teh državah obnovljivi viri nesporni zmagovalci, ocenjujejo pri Bloombergu.

To kažejo tudi številke. V primerjavi s 35-članskim OECD-jem so rastoča gospodarstva že prevzela vodstvo v naložbah v obnovljive vire, saj so vanje v letu 2015 vložila 154,1 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko so države OECD-ja vložile 153,7 milijarde ameriških dolarjev.

Kljub temu pa smo šele na začetku cikla in fosilna goriva še vedno predstavljajo najcenejšo možnost v primerih, ko ne piha veter ali ne sije sonce, zato bosta premog in zemeljski plin še naprej imela ključno vlogo pri zagotavljanju električne energije v revnejših predelih sveta.