V Cordobi so 26. aprila izmerili 38 stopinj Celzija. Foto: EPA
V Cordobi so 26. aprila izmerili 38 stopinj Celzija. Foto: EPA

Po podatkih meteorološke agencije je bila v treh pomladnih mesecih od začetka marca povprečna temperatura 14,2 stopinje Celzija, kar je bilo 1,8 stopinje Celzija več od za ta letni čas običajnih temperatur.

Agencija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila, da so to "izredno visoke temperature", ki so bile za 0,3 stopinje Celzija višje od do zdaj rekordnih spomladanskih temperatur iz leta 1997.

Konec aprila pa je državo zajel vročinski val, ko so bile temperature do 20 stopinj Celzija višje od povprečja.

Raziskovalci pobude World Weather Attribution, ki preučujejo povezave med ekstremnimi vremenskimi pojavi in podnebnimi spremembami, so to označili za izjemen vremenski pojav. Med vročinskim valom, ki je takrat zajel celoten Iberski polotok in severno Afriko, so bile temperature izredno visoke in so na jugu Španije dosegle celo 38,8 stopinje Celzija.

Pomanjkanje padavin in suša državo pestita že od začetka leta, kar ima velike posledice na kmetijstvo Španije, ki je največja svetovna izvoznica olivnega olja ter največja proizvajalka sadja in zelenjave v Evropski uniji.

Od sredine maja se je s prihodom neobičajnega deževnega obdobja nekoliko omilila suša, vendar pa še vedno ostaja težava, je dejal tiskovni predstavnik agencije Ruben del Campo.