Rjavi medved, ki tudi sicer živi v Sloveniji, je pri nas zaščitena vrsta. Foto: MMC RTV SLO
Rjavi medved, ki tudi sicer živi v Sloveniji, je pri nas zaščitena vrsta. Foto: MMC RTV SLO
Medo v novem bivališču

Skoraj pol leta starega medvedka je do prejšnjega tedna imela v oskrbi družina Logar v Poljanski dolini, nato pa so jim ga inšpektorji prisilno odvzeli, saj ga niso želeli predati prostovoljno. Zanj prav tako niso zgradili primernega bivališča. Logarjevi ga sicer želijo nazaj, za pomoč pa so se obrnili tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja.

V imenu družine je Matevž Logar zapisal: "Družina Logar globoko obžaluje, da je le dan za tem, ko smo na gospoda Pahorja naslovili prvo prošnjo, prišlo do tako silovite demonstracije represivnosti slovenskega državnega aparata in nasilnega odvzema medvedka Srečka iz njemu ljubečega okolja. Moteče je predvsem dejstvo, da so medvedka Srečka namestili v bistveno slabše razmere, kot jih je užival v naši oskrbi, in ga zaupali osebi, ki do živali očitno nima ustreznega odnosa. Na lastne oči smo se prepričali, da je Srečko v zasebni veterinarski ambulanti izoliran v samici, opremljeni z ubijalsko bolečim električnim pastirjem, izpostavljen krutemu ravnanju, ter da neprestano joče, tuli od prizadetosti in neznansko trpi. Ne razumemo, zakaj je nebogljeni medvedek Srečko podvržen takšnemu mučenju. Ali nameravajo Srečka najprej psihično pohabiti, da ga bodo kasneje lahko pod zlorabo pojma in postopka evtanazije likvidirali?"

"Od začetka je pogrešal domače"
Medvedek medtem že prebiva v novem, začasnem bivališču v zavetišču na Muti, ki je za zdaj zanj še dovolj veliko. Navajajo ga na novo okolje in nove obroke, obenem pa nadzorujejo njegovo zdravje, pa je za TV Slovenija poročala Duška Lah.

V pripeti videonovici lahko vidite posnetke zavetišča, v katerem je medvedek, ki jih je posnela TV Slovenija.

"Od začetka je silno pogrešal domače, ker je tam bival z domačimi živalmi," pojasnjuje Zlatko Golob, veterinar in lastnik zavetišča. Zdaj pa se mora naučiti postopnih sprememb, saj ga navajajo, da bo spet postal "svojska, prostoživeča žival".

Preselili bi ga v primeren azil
V azilu tudi pravijo, da z medvedkom ne želijo cirkusantskega ravnanja, se pa s pristojnim ministrstvom dogovarjajo, da bi medota, ki mu je ime Srečko, preselili v primeren azil na Nizozemskem.

Medo v novem bivališču