Temperature na jugu Španije so že maja presegle 40 stopinj Celzija. Foto: EPA
Temperature na jugu Španije so že maja presegle 40 stopinj Celzija. Foto: EPA

V delih Španije so temperature podrle rekorde v mesecu maju. 20. maja so v mestu Jaén v Andaluziji izmerili 40,3 stopinje Celzija, v bližnjem mestu Andújar pa je temperatura dva dni zapored presegla 42 stopinj Celzija, poroča Guardian.

Na drugi strani Alboranskega morja so bile temperature še višje. V mestu Sidi Slimane so izmerili 45,7 stopinje Celzija, kar je najvišja izmerjena temperatura vseh časov.

Čeprav enega vremenskega dogodka ni mogoče neposredno pripisati podnebni krizi, znanstveniki po poročanju Guardiana verjamejo, da se bo intenzivnost in trajanje vročinskih valov v prihodnosti povečala kot odziv na toplejše globalno podnebje.

Tornado je v Nemčiji odkrival strehe. Foto: EPA
Tornado je v Nemčiji odkrival strehe. Foto: EPA

Na najbolj vroč dan v Španiji so prejšnji petek v severnejših delih Evrope potekala neurja z močnimi vetrovi, nalivi in točo.

V Nemčiji je prišlo celo do tornada, ki je pustošil po mestu Paderborn, ranjenih je bilo 43 ljudi. V mestu Wittgert je zaradi električnega udara med poplavami umrl moški.

V ZDA temperatura v 36 urah padla za 30 stopinj Celzija

V zvezni državi Kolorado v ZDA je 21. maja padal sneg. Še bolj nenavadno pa je, da so dan pred tem v mesto izmerili temperaturo 30 stopinj Celzija. Mogočna hladna fronta je namreč v številnih krajih temperature v samo 36 urah znižala za do 30 stopinj Celzija. V mestu Denver je zapadlo med pet in osem centimetrov snega.

Na jugovzhodu ZDA in Mehiki so medtem dobili prvo večjo pošiljko saharskega peska, ki je nad Atlantskim oceanom prepotovala več kot 6000 kilometrov. Nebo se je ob tem pojavu obarvalo sivo, kakovost zraka pa se je znižala. Atlantik vsako leto prečka več milijonov ton prašnih delcev, ki služijo kot gnojilo za Amazonski tropski pragozd, še poroča Guardian.