Po popisu bodo medveda izpustili. Kje, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Po popisu bodo medveda izpustili. Kje, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Medveda so uspavali z uspavalno puško. Foto: MMC RTV SLO
Mladega medveda uspavali

Medveda so pred živalskim vrtom ob Večni poti v Ljubljani delavci živalskega vrta prvič opazili ob 3.26. Nato se je dopoldne odpravil proti Rožniku, opazili pa so ga tudi na trimstezi v Mostecu v bližini trimtočke za razgibavanje z obroči, so še povedali na policiji. Popoldne so z Zavoda za gozdove sporočili, da so ga pregnali proti Polhograjskim dolomitom, a očitno neuspešno, saj se je vrnil. Okoli 19. ure so ga znova opazili pri gostilni Pod Rožnikom, Ljubljančanom bolj poznani kot gostilni Čad.

Intervencijske skupine so takoj prihitele na kraj, medveda našle in uspavale. Medveda bodo popisali in ga opremili z ovratnico, zatem pa odpeljali na neko gozdno območje. Kam natančno, ni znano, saj pristojni z Zavoda za gozdove ne želijo povzročati nepotrebnega vznemirjenja.

"Prebivalcev medved ni ogrožal"
Na teren je zjutraj, takoj po obvestilu, krenila intervencijska skupina Zavoda za gozdove in medvedovo gibanje nadzorovala, a so ga zaradi njegovega hitrega gibanja izgubili. Ko so ga nato našli, so ga odgnali proti zahodu, saj domnevajo, da je prišel iz Dobrove pri Ljubljani.

Tako so se odločili, ker naj bi šlo za mlajšega medveda, bi ga lahko čakal tudi strel. Interventna skupina ima namreč več možnosti za ukrepanje, najpogosteje pa se odloči za t. i. odlov, to je uspavanje živali z uspavalnim nabojem, le izjemoma pa za odstrel. To odločitev sprejmejo le, če je to nujno zaradi varnosti, so pojasnili na Zavodu za gozdove.

Policija odsvetovala gibanje na Rožniku
Policija je dopoldne svetovala previdnost, gibanje na tem območju pa odsvetovala. Policisti so nadzirali Rožnik in Mostec ter preprečevali morebitnim obiskovalcem, da bi se povzpeli na hrib. V Tivoliju je bilo kar nekaj obiskovalcev, ki so se brezskrbno sprehajali, na hrib pa se niso povzpeli.

Kako ravnati ob srečanju z medvedom
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v brošuri Srečanje z medvedom med drugim svetuje, kako ravnati, če se srečamo z največjo slovensko zverjo. Tako je v trenutku, ko se srečate z medvedom, najbolje obmirovati in premagati paniko, ki se človeka ob tem gotovo poloti. Medvedu ni smiselno poskušati pobegniti, saj se lahko v skoku požene nekaj metrov daleč in teče s hitrostjo 50 km/h.

Medved ima zelo dobro razvita voh in sluh, zato je ob hoji po gozdu dobro povzročati "hrup" oz. glasno govoriti. Medved je plašna žival, zato se bo, če bo približevanje človeka slišal ali zavohal, najverjetneje umaknil, še piše v brošuri ministrstva za kmetijstvo.

A. K. K./A. M.

Mladega medveda uspavali