Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Foto: Pixabay
Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Foto: Pixabay

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na tretji konferenci ob svetovnem dnevu varnosti hrane dejal, smo se v zadnjem letu in pol naučili, da ni vsega vsak trenutek na voljo. Lani so se pristojni organi ukvarjali s tem, kako bomo zagotovili prost pretok hrane iz ene države v drugo, saj je Slovenija na področju samooskrbe ranljiva. Podgoršek je orisal, da smo bili ob izbruhu epidemije covida-19 s pomembnimi živili na varni strani, zataknilo pa se je, denimo, pri kvasu. "Izkazalo se je za zelo pomembno, da imamo v mislih celoten agroživilski proces," je dejal in za še eno težavo takrat označil embalažo.

"Iz te krize se lahko naučimo, da je za suverenost države zelo pomembno, da ima ta na zalogi stvari, ki so pomembne za varnost na vseh področjih, tako na področju zdravja kot prehrane," je poudaril minister. Zato so po njegovem zelo pomembne kratke prehranske verige, lokalni dobavitelji in ozaveščeni potrošniki, ki morajo biti občutljivi tudi na izvor osnovne surovine. Odgovorni moramo biti tudi glede zavržkov hrane, je še dodal.

"Znamo poiskati nekatere anomalije, smo na preži, imamo učinkovit sistem, znamo določiti tveganja in se temu primerno vesti," je poudaril kmetijski minister in izrazil veliko zaupanje v varno hrano v Sloveniji. Foto: BoBo

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da v Sloveniji za področje varne hrane skrbijo številne vladne in nevladne organizacije. "Države se vse bolj zavedajo, da je varnost hrane strateška naložba," je dejal in poudaril pomembnost samooskrbe. Dodal je, da bi lahko bolj promovirali to, da slovenski pridelovalci mesa v primerjavi z drugimi porabijo izjemno malo antibiotikov.

Predsednik programsko-organizacijskega odbora, profesor Peter Raspor, je poudaril, da morajo potrošniki preverjati varno hrano in tudi vedeti, kaj je varna hrana. Zato se moramo nenehno izobraževati. Dogaja se, da prihaja do potvarjanje informacij. "Posledice takšnega ravnanja so lahko katastrofalne, zato potrebujemo današnji dan in današnjo konferenco," je dejal.

Varna hrana danes za zdrav jutri

Podpis protokola za izvoz perutninskega mesa na Kitajsko

Minister Podgoršek je v okviru videodialoga Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope za carino, inšpekcijski nadzor in karanteno podpisal protokol za izvoz perutninskega mesa iz Slovenije na Kitajsko. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da bosta državi kmalu podpisali še protokol za izvoz svinjine.

"Kitajska ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije na azijskem območju, zato je tudi pozitivna rast trgovine s kmetijskimi in živilskimi proizvodi med državama. Vzpostavljeno je dobro dvostransko sodelovanje med upravo za varno hrano, veterinarski sektor in varstvo rastlin in generalno carinsko upravo Ljudske republike Kitajske," je dejal Podgoršek. Poudaril je, da je Slovenija že pridobila kitajska dovoljenja za izvoz mleka, ribjih konzerv in medu.

Vse višje cene hrane