V severnem Skalnem gorovju živi največ medvedov zunaj Aljaske. Foto: AP
V severnem Skalnem gorovju živi največ medvedov zunaj Aljaske. Foto: AP

Grizliji so na območju severnega Skalnega gorovja zaščiteni kot ogrožena vrsta od leta 1975 in so kot taki večinoma tudi zaščiteni pred odstrelom. Več zveznih držav pa si prizadeva za razrahljanje omejitev, poroča AP.

Guverner Montane Greg Gianforte je prejšnji mesec napovedal, da namerava njegova zvezna država zaprositi administracijo Joeja Bidna, da bi grizlije na območju Glacierja lahko umaknili s seznama zaščitenih vrst.

Medvedka z mladiči v narodnem parku Yellowstone, ki je razpet med Wyoming, Montano in Idaho. Foto: AP
Medvedka z mladiči v narodnem parku Yellowstone, ki je razpet med Wyoming, Montano in Idaho. Foto: AP

Podobno si v Wyomingu za območje Yellowstona prizadeva tamkajšnji guverner Mark Gordon. Ti dve območji imata največjo populacijo medvedov v ZDA zunaj Aljaske, ki je trenutno edina zvezna država, ki lov na grizlije dovoljuje.

Medtem so komisarji za divjad v Montani v torek glasovali za načrt upravljanja več kot 900 medvedov na območju Yellowstona. Za isti načrt, ki bi omogočil omejen lov, so že glasovali tudi v Wyomingu, v Idahu naj bi o tem razpravljali januarja.

Oblasti v Montani so dale tudi preliminarno dovoljenje za revizijo 800-glave medvedje populacije v Glacierju, po kateri bi lahko ob razrahljanji zaščiti na zvezni ravni dovolili lov na grizlije v severozahodnem delu zvezne države.

Vse več napadov na živino in ljudi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aktivisti za pravice živali prizadevanjem nasprotujejo, češ da je cilj oblasti v severnem Skalnem gorovju zmanjšati število grizlijev in sivih volkov.

A oblasti, ki jih podpirajo tudi lovska združenja in živinorejci, trdijo, da je treba imeti medvedjo populacijo pod nadzorom, pri čemer se sklicujejo na vse več incidentov, vključno z napadi medvedov na živino, občasno pa se zgodijo tudi napadi na ljudi.

Zahod ZDA je nekoč poseljevalo okoli 50.000 grizlijev. Večina je bila iztrebljena z lovom in izgubo življenjskega prostora konec 19. stoletja s prihodom evropskih priseljencev. Do leta 1975, ko so medvedi dobili status zaščitene vrste, je njihova populacija upadla na manj kot tisoč.

Zadnji lov na grizlije zunaj Aljaske je potekal v začetku 90. let, ko so izjemoma v Montani omogočili odstrel 14 medvedov.