Visoko gladino morja pričakujejo tudi danes čez dan in še v nedeljo. Foto: Facebook/Občina Piran
Visoko gladino morja pričakujejo tudi danes čez dan in še v nedeljo. Foto: Facebook/Občina Piran

V Piranu so imeli težave zaradi visokega plimovanja okrog 23. ure, ko je zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Na Stjenkovi ulici pa je bilo kljub opozorilom od dopoldneva parkiranih kar precej osebnih vozil. Regijski center za obveščanje Koper je ob 23.06 sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost.

Izolski gasilci so nekaj po polnoči postavili baražo. Morje je delno prestopilo rob obalne črte na Velikem trgu in Sončnem nabrežju, zalilo je pločnik in del cestišča.

Prebivalcem na voljo protipoplavne vreče

Piranski gasilci so prebivalcem razdelili nekaj protipoplavnih vreč, ponje pa lahko pridejo tudi še danes popoldne pred tamkajšnji gasilski dom. Vreče so na voljo tudi najbolj izpostavljenim gospodinjstvom v Izoli. Stanovalcem v neposredni bližini morja svetujejo, naj delujejo samozaščitno ter si zavarujejo vhode v stanovanja. Umaknejo naj tudi svoja vozila.

V Piranu so alarm sprožili že v petek dopoldne. Kljub opozorilom je bilo namreč zjutraj na Punti parkiranih še kar nekaj vozil. Visoke vode so tako zalile več vozil, v kombinaciji z burjo pa so valovi butali prek skal in dosegali tudi več kot dva metra v višino.

Opozorilo pred poplavami in vetrom

Vremenoslovci visoko gladino morja ob slovenski obali pričakujejo še v nedeljo. Morje bo poplavilo nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov, piše na spletni strani Agencije RS za okolje. Razmere lahko poslabša tudi jugo.

Snega za zdaj ne bo več

Ob morju je sicer okoli 15 stopinj Celzija. "Zimska epizoda se je končala," je za Val 202 zjutraj dejal vremenoslovec Brane Gregorčič. V višinah k nam doteka vse toplejši zrak, a snežna oddeja še prispeva k temu, da hladen zrak ostaja po nižinah. "Konec tedna ne bo več prav zimski," dodaja Gregorčič. Meja sneženja se bo dvignila nad 1500 metrov nad morjem.

V nedeljo še več dežja, narasle bodo reke

Vremenoslovci v nedeljo pričakujejo močne padavine na zahodu države. Predvidoma bo padlo od 70 do 120 milimetrov padavin, je v opozorilu zapisala agencija.

Arso opozarja, da se bo že danes nadaljevalo naraščanje rek v zahodni in osrednji Sloveniji, predvsem na severozahodu države, in se v nedeljo dopoldan okrepilo. V zahodni, jugozahodni in osrednji Sloveniji bodo reke čez dan in v noči na ponedeljek močneje narasle, predvidena so tudi razlivanja posameznih rek na tem območju.

Prav tako bo v nedeljo močneje narasla reka Drava. Dopoldne se bo začela razlivati v zgornjem toku, popoldne in v noči na ponedeljek pa lahko še naraste in poplavi na izpostavljenih območjih.

V prihodnjem tednu oblačno vreme, občasno še padavine. Splošnega sneženja po nižinah še ne pričakujejo. Veliko snega bo zapadlo le v gorah.