Ker se v Zavetišču Horjul zaradi groženj počutijo ogrožene, so na lastne stroške najeli 24-urno varnostno službo. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Ker se v Zavetišču Horjul zaradi groženj počutijo ogrožene, so na lastne stroške najeli 24-urno varnostno službo. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Moški, ki mu je veterinarski inšpektor avgusta lani zaradi preprečitve mučenja živali trajno odvzel zanemarjenega psa, že vse od takrat prihaja pred zavetišče, grozi in zahteva, naj mu žival vrnejo, je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Barbara Renčof. Samo v zadnjem mesecu je bil moški pred zavetiščem po navedbah oskrbnika Jurija Juhanta štirikrat.

Kot je dejal, je moški začel namigovati, da je zavetišče na samem in oddaljeno od policijske postaje, ter omenjati nedavne poboje v Srbiji. Zadnjič je bil v Horjulu preteklo nedeljo. Juhant je dogajanje tudi posnel, iz videoposnetka pa je razvidno, da je napadalec tokrat po grožnjah in kričanju stopil do avtomobila in nekaj vzel iz prtljažnika. Zaposleni, ki so bili tam, predvidevajo, da je šlo za avtomatsko orožje, zavito v odejo. Kot je dejal Juhant, je to sodu izbilo dno.

Zadnja dva napada in grožnje so sodelavci zavetišča prijavili, kar so nam potrdili tudi na policiji, a ker predkazenski postopek še poteka, o podrobnostih ne želijo govoriti. V zavetišču se počutijo ogrožene zaradi po njihovih besedah groženj z orožjem in napadov, zato so na lastne stroške najeli 24-urno varnostno službo.

Grožnje pred zavetiščem za živali

Zavetišča napovedujejo, da živali nevarnih lastnikov ne bodo več sprejemala

Kot je za Dnevnik povedala vodja zavetišča Horjul Polona Samec, so lastniku, ki naj bi grozil zaposlenim, psa odvzeli 24. avgusta lani, ker ga je policija priprla. Psa so, sprva le za nekaj dni, v zavetišče sprejeli na zahtevo policije. Ker pa je bilo ugotovljeno, da je bil pes pri lastniku po besedah vodje zavetišča shiran, privezan za tovornjak ter brez vode in hrane, ga je inšpektorica zaradi preprečitve mučenja odvzela za trajno.

Moški se je na odločitev pritožil, ker je bila njegova pritožba zavrnjena, je sprožil še upravni spor, ki pa po poročanju časopisa še ni končan. Medtem zavetišče psa do končanja postopka lastniku, ki že dalj časa grozi zaposlenim, ne sme vrniti.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Združenju slovenskih zavetišč za zapuščene živali. Predsednik združenja Dušan Hajdinjak je zaradi groženj v Horjulu za časopis Dnevnik napovedal, da živali, ki jih nevarnim lastnikom odvzamejo ob asistenci policije, zavetišča ne bodo več sprejemala. To bodo po njegovih besedah počela le, če bodo pristojni poskrbeli za varnost zavetiščarjev.

Ob tem je kritičen do ignorance politikov, uprave za varno hrano, kmetijskega ministrstva ter drugih pristojnih institucij. Kot opozarja, so grožnje lastnikov živali, ki jim jih odvzame inšpekcija, pogoste. Čeprav dogodke prijavljajo policiji, upravi za varno hrano in ministrstvu za kmetijstvo, pristojni po njegovih navedbah ne ukrepajo. "Nekaj bo treba spremeniti, in to nemudoma," je poudaril.