Prizor iz Podgorja pod Slavnikom. Foto: MMC RTV SLO/Ana Allegra
Prizor iz Podgorja pod Slavnikom. Foto: MMC RTV SLO/Ana Allegra

Po napovedih vremeneslovcev je sneg pobelil državo

V vzhodni polovici države je zapadlo med 5 in 15 centimetri snega, v zahodni polovici države pa večinoma med 20 in 30 centimetri, je povedala dežurna meteorologinja na Agencije RS za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. V Kočevju je višina snežne odeje debela 33 centimetrov, na Kredarici pa 35 centimetrov. Na Bovškem je padlo do pol metra snega.

Največ snega je zapadlo na Notranjskem in Kočevskem. Kot kažejo podatki Arsa, je bila davi ob 7. uri snežna odeja debela 35 centimetrov tudi na Voglu in Vojskem. V Ratečah so namerili 26 centimetrov, na Katarini nad Ljubljano 22, v Postojni 20, v Ljubljani 17 in Črnomlju 15 centimetrov snega.

Na Celjskem sneženje že pojenja, v nižinah je zapadlo do 10 centimetrov snega, v višinah pa tudi do 30 centimetrov. Manjše težave je zimska ekipa celjskega podjetja Voc imela v klancih, kjer je obtičalo nekaj tovornih vozil, plužne enote pa so še vedno na terenu in izvajajo preventivne posipe.

Na Severnem Primorskem je v sredo popoldan in ponoči zapadlo več snega, na Idrijsko-Cerkljanskem okrog 30 centimetrov, na Bovškem in Oblakovem vrhu pa med 40 in 50 centimetri, je povedal vodja vzdrževanja v družbi Kolektor CPG Vanči Premrl.

Brez večjih težav v prometu, obstaja pa nevarnost nastajanja žleda in poledice

Razmere v Ljubljana ob 6. uri zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Razmere v Ljubljana ob 6. uri zjutraj. Foto: MMC RTV SLO

Zimske službe so imele že ponoči veliko dela, posipne in plužne skupine pa so na delu tudi danes, zato pristojni opozarjajo na daljšanje potovalnih časov. Ob tem voznike pozivajo, da se na pot odpravijo prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo. Ponekod se obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, zato bo obstajala velika nevarnost nastajanja žleda in poledice.

Kot je za Radio Slovenija poročala Sabrina Mulec, je na Postojnskem zapadlo okoli 40 centimetrov snega, ki ga je raznašala močna burja, ki je ponekod gradila zamete. Največ snega je zapadlo med 22.30 in tretjo uro zjutraj, ponekod sta se mešala dež in sneg. Brkine, kjer so vajeni žledenja, je to tokrat zaobšlo, je še poročala dopisnica. V večernem času je sicer padal ledeni dež, ki pa ni prešel v žled. "V Brkinih se je sneženje končalo med tretjo in četrto uro, svetujem posebno previdnost. Vse ljudi, še posebej starejše, pozivam, naj se ne gibljeno na prostem zaradi nevarnosti zdrsa. Posledično bi to pomenilo veliko obremenjenost zdravstvenega sistema," je povedal poveljnik Civilne zaščite Hrpelje - Kozina Robert Kastelic. Tudi v Postojni in na Bistriškem, kjer je bila nevarnost žleda, tega ni bilo. Pozno zvečer je padalo ledno zrnje, ki je potem prešlo nazaj v sneg.

Razmere na cestah

Vremenske razmere na Notranjskem

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj pa so obvezne verige na avstrijski strani. Mejna prehoda Starod in Jelšane sta zaprta za tovorni promet proti Hrvaški. Na cestah Žaga–Kobarid, Razdrto–Manče, Col–Ajdovščina, Col–Črni Vrh–Godovič in Unec–Bloška Polica–Babno Polje je prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Tudi na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, kjer je debelina snežne odeje zjutraj dosegala ali nekoliko presegala 10 centimetrov, ter na Kočevskem, kjer je zapadlo do 30 centimetrov snega, v cestnem prometu ni posebnih ovir. Za tovorni promet je bil predvsem zaradi jutranje konice do 8. ure zaprt le cestni prelaz Vahta na Gorjancih.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP-ju Anton Hrastar je povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katero skrbi CGP, tekoč, pa ni.

O snežnih razmerah na Dolenjskem in Beli krajini je za Televizijo Slovenija poročala tudi Petra Držaj. Povedala je, da na dolenjski avtocesti ob sneženju ni bilo večjih posebnosti, niti zastojev, so pa policisti v zadnjih 24 obravnavali 18 prometnih nesreč, v vseh primerih je šlo zgolj za materialno škodo. Kako pa je s prevoznostjo ceste čez Gorjance na prelazu Vahta? Cesta, ki povezuje Dolenjsko z Belo krajino in pelje proti mejnemu prehodu Metliki, je zelo obremenjena s tovornim prometom. Po poročanju dopisnice so zjutraj tovorna vozila izločali iz prometa, podobno je bilo tudi na cesti Soteska–Črnomelj.

Ponekod v Sloveniji je zapadlo več deset centimetrov snega. Tako je videti snežna odeja na Polževem. Foto: MMC RTV SLO
Ponekod v Sloveniji je zapadlo več deset centimetrov snega. Tako je videti snežna odeja na Polževem. Foto: MMC RTV SLO

Po državi večje število prometnih nesreč

Na območju Policijske uprave Ljubljana so policisti v času, ko so bile na cestah zimske razmere, obravnavali 20 nesreč. Večina se jih je zgodila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo ali zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. Pri tem so naleteli tudi na primere, ko povzročitelji niso imeli predpisane zimske opreme oz. zimskih pnevmatik. Zato vse udeležence v prometu ob tem pozivajo, naj vozijo strpno in prilagodijo tako hitrost kot varnostno razdaljo.

Nekateri vozniki še niso bili pripravljeni na snežne razmere, opozarjajo policisti. Foto: Zajem zaslona TV Slovenija
Nekateri vozniki še niso bili pripravljeni na snežne razmere, opozarjajo policisti. Foto: Zajem zaslona TV Slovenija

"Ob obilnem sneženju vedno priporočamo, da se na pot odpravijo le, če je to nujno. Vsekakor pa samo, če imajo predpisano zimsko opremo. Pri tem je pomembno, da pred vožnjo preverijo pnevmatike, očistijo sneg in led z vozil. Priporočamo tudi, da imajo v vozilih opremo za čiščenje vozila, lopato, kakšno oddejo in dovolj goriva. Vse to jim je lahko v pomoč, če obstanejo na cesti ali v zastoju," še sporočajo ljubljanski policisti.

Zaradi razmer na cestah pa so imeli več dela tudi gorenjski policisti. Ti so v zadnjih 24 urah obravnavali 18 prometnih nesreč, pri katerih je šlo večinoma za samoudeležbo in manjše trke. Največ nesreč so obravnavali na območju Kranja, ostale pa so se zgodile še na gorenjski avtocesti, v Žireh, Tržiču, Godešiču, Podbrezjah, Radovljici, Žirovnici ter v Bohinju in na Brniku. Ponekod je bil promet oviran tudi zaradi zdrsov vozil. Policisti so udeležence včeraj opozarjali na slabo očiščena vozila, obravnavali pa so tudi prijave objestnih voženj po večjih parkiriščih.

Najpozneje bo nehalo snežiti na vzhodu

Sneg se ne bo obdržal dolgo, saj v prihodnjih dneh pričakujemo otoplitev, je napovedala meteorologinja. Danes bo pretežno oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bodo občasno še manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež.

V petek popoldne se bodo znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Deževno vreme se bo v večjem delu države nadaljevalo v soboto in nedeljo, tako da se sneg po nižinah ne bo obdržal niti do konca tedna.

Meja sneženja se bo konec tedna zvišala na okoli 1500 metrov, se bo pa na začetku prihodnjega tedna ponovno spustila, ampak za zdaj kaže, da se bo spustila do okoli 1000 metrov nadmorske višine, je napoved opisala meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik. V prihodnjem tednu se bodo padavine še pojavljale, ampak po nižinah kaže na dež, snežilo naj bi med 800 in 1000 metri nadmorske višine.

Razmere na Dolenjskem