Burja je pretekli teden na Primorskem pihala tudi do 200 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO
Burja je pretekli teden na Primorskem pihala tudi do 200 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO

Novogoriški župan Mirko Brulc je dejal, da je škoda tako visoka, da bo pri odpravi posledic burje potrebna pomoč države. Ker imajo slabe izkušnje, saj do zdaj še nikoli niso prejeli pomoči države, si bodo tudi v parlamentu prizadevali, da dobijo sredstva. Ne želi si, da bi v Ljubljani razmišljali, da so bogato območje in zato ne potrebujejo pomoči. Ker pomoči ne bo do jeseni ali še dlje, bo težko predvsem zaradi ljudi iz nižjih socialnih slojev, je dejal. Zato upa, da bo pomoč čim hitrejša.

Oškodovani prebivalci Goriške so po prvih ogledih in popisih škode prijavili za 3,2 milijona evrov škode, škoda na objektih, ki niso zavarovani, pa je za 1,2 milijona evrov. Za milijon evrov je škode na električnih daljnovodih, 150.000 evrov pa znašajo stroški intervencij. Pri 152 intervencijah je sodelovalo 320 ljudi, ki so opravili 2.900 prostovoljnih ur.

Brulc je dejal, da se zaveda, da bo morala mestna občina nekako pomagati tistim, ki sami ne bodo imeli dovolj denarja za sanacijo. Je pa ob tem pozval prebivalce, da sami poberejo odpadlo plastiko, stiropor in papirje, ki so obešeni po drevesih, "saj je pogled na tako okrašeno okolico neprijeten".