Brezpilotni letalniki med pogozdovanjem. Foto: Reuters
Brezpilotni letalniki med pogozdovanjem. Foto: Reuters

Ideja sejanja z brezpilotnimi letalniki ni nova, a so jo pri podjetju Magic Forest pri naših južnih sosedih malce priredili in uporabljajo kot žogice za golf velike kroglice, v katerih so poleg semen še zemlja, pesek, trava in čili. Kot je pojasnil Goran Ladišić iz Magic Foresta, je zelo pomembno, da dodajo tudi čili, saj tako semena zaščitijo, da jih ne bi pojedle divje živali.

Gozdni požari izbruhnejo večinoma poleti in na odročnih predelih, ki so težko dostopni, zato je po mnenju predstavnikov podjetja pogozdovanje z brezpilotnimi letalniki smiselno. Trenutno so na delu v občini Promina v Šibeniško-kninski županiji na jugu Hrvaške.

"Za to inovativno metodo smo se odločili, ker imamo na našem območju veliko gozdnih požarov, nazadnje je bil velik požar leta 2009, in kar zdaj raste tam, je le nizko grmičevje," je povedal župan Promine Tihomir Budanko.

Po besedah Ladišiča so projekt razvijali dve leti, v testnih sejanjih pa se je izkazalo, da so iz več kot 40 odstotkov semen pognala drevesa.

Ivan Vidaković, ki upravlja letalnike, je povedal, da lahko v osmih urah s petimi letalniki raztresejo semena na površini okoli deset hektarjev. Za zdaj so v projektu uporabili le semena hrasta, a je metoda primerna tudi za druge vrste dreves.

Podjetje je že v pogovorih s partnerji v Ukrajini, BiH-u, Črni gori, Avstriji in Kaliforniji, vključili pa so se tudi v projekt Evropske unije, ki si je zadala do leta 2030 posaditi tri milijarde novih dreves v boju proti podnebnim spremembam in izgubi biotske raznolikosti.

Kroglice s semeni. Foto: Reuters
Kroglice s semeni. Foto: Reuters