Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti v ruski republiki Dagestan so po poročanju Guardiana sporočile, da ni jasno, zakaj se je zgodil množični pogin, a da je vzrok verjetno naraven.

Vodja Kaspijskega centra za zaščito okolja Zaur Gapizov je dejal, da so tjulnji verjetno umrli pred nekaj tedni. Dodal je, da ni znakov, da so bili ubiti ali ujeti v ribiške mreže.

Strokovnjaki pri Zvezni agenciji za ribištvo in tožilci so pregledali obalo in zbrali podatke za laboratorijske preiskave. Na terenu niso odkrili onesnaževanja, a čakajo na izsledke preiskave.

Do zdaj je bilo že več množičnih poginov tjulnjev, ki so jih pripisali naravnim vzrokom. Kazahstan, ki ima dolgo obalo ob Kaspijskem morju, je letos poročal o najmanj treh takšnih dogodkih.

Podatki o številu tjulnjev v Kaspijskem morju so različni. Ruska agencija za ribištvo pravi, da jih je med 270.000 in 300.000, Kaspijski center za zaščito okolja pa, da jih je okoli 70.000.

Kaspijski tjulnji so uvrščeni na rdeči seznam ogroženih vrst Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN). To je seznam vrst, ki so kritično ogrožene in jim grozi izumrtje.