Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pravijo jim faraglioni; brez njih pa bi bil petični Capri mnogo manj edinstven, kot je. Toda prav lahko se zgodi, da bodo stometrski varuhi vulkanskega otoka kmalu zgrmeli v Tirensko morje. Krivci za to so nekateri domačini, ki nezakonito nabirajo zaščitene morske datlje, pri tem pa uporabljajo tudi dinamit.

"Zadeva je zelo resna, sploh zaradi uničevalnih tehnik, ki jih uporabljajo. Včasih nepopravljivo uničijo kamnito dno," je povedal Antonio Ricci, komandir neapeljske obalne straže.

Grozno je. To je tragedija za Capri. Tako je, kot bi nam zarili nož v srce.

Komentar domačina

Italijanska obalna straža pogosto preverja stanje ob podvodnem delu čeri okoli Caprija. Pred dnevi so tako aretirali devetnajst divjih lovcev na morske datlje. Te zaščitene školjke izkopavajo z dleti in kladivi, včasih pa tudi z eksplozijami. Ena od posledic je tudi slabša statika slikovitih morskih čeri.

Glede na zadnje radarske študije naj bi bila poškodovana polovica podmorskih površin caprijskih čeri. Potapljač Sergio Consentino jih opazuje že trideset let in kar naprej zaznava nove poškodbe: "Zelo velike luknje, v katerih so živele zelo stare školjke. Postane lahko zelo nevarno. Zaradi apnenčastih tal na Capriju se lahko vse skupaj sesede."

Morski datlji dosegajo na črnem trgu v Italiji vrtoglave cene. V Neaplju jih prodajajo tudi po 200 evrov za kilogram.

Divji lovci na Capriju lovijo zaščitene morske datlje