Pogozdovanje na Cerju na Krasu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pogozdovanje na Cerju na Krasu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Sadili so sadike avtohtone vrste puhastega hrasta in črnike, delo pa so usmerjali gozdarji iz Zavoda za gozdove Slovenije. Za prve akcije sajenja je bilo na voljo 18.000 sadik, so zapisali v Centru obnove pogorelega Krasa, ki so ga vzpostavile občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen.

"Gre za sadike črnega in puhastega hrasta, ki so ga tukaj posadili na okoli 10 hektarjih površine, v akciji pa je sodelovalo okoli 800 prostovoljcev," je za TV Slovenija poročala Ksenija Černuta. Sanacija območja naj bi se vlekla še dolgih sedem let.

"Kras je bil vedno v naših srcih, radi ga imamo, posamezniki smo tudi gasili ta apokaliptični požar v času, ko je bilo najhuje, in seveda imamo veliko simpatijo do ljudi, Kraševcev, kot tudi tega območja," je eden od prostovoljcev povedal v kamero.

"Sestrična je povedala za to možnost in smo se takoj, vsa širša družina, zbrali, organizirali in zdaj smo tukaj raztrošeni po hribu," pa je povedala ena od prostovoljk. "Radi pomagamo, smo v naravi, pa dobra družba," je naštel tretji.

Zahvala župana

Prostovoljce je nagovoril župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, ki se je zahvalil za vso pomoč in jih povabil, naj večkrat pridejo pogledat danes zasajena drevesa. Direktor zavoda za gozdove Gregor Danev pa je poudaril, da je obnova gozdov po požaru tek na dolge proge, saj bo v prihodnjih letih za obnovo gozdov potrebnega še veliko dela in sodelovanja.

Sadil tudi japonski veleposlanik

Navzoče je pozdravil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromiči Macušima. Poleg dogodka na Cerju je namreč na meji med Italijo in Slovenijo danes potekala simbolična mednarodna akcija sajenja dreves, ki jo je organiziralo športno, kulturno in izobraževalno društvo Jaz sem najboljši. Drevesa so na njej med drugim sadili predstavniki japonskega veleposlaništva v Sloveniji.

Požar na Krasu je povezal celo Slovenijo, saj je bilo v akciji Skupaj za Kras do zdaj zbranih več kot 220.000 evrov sredstev, ki jih bodo namenili za nakup sadik gozdnega drevja in ureditev drevesnice. Potekalo bo tudi preučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih. Zavezo o dolgoročnem sodelovanju pri projektu Zeleno srce Krasa so tudi danes podpisala nova podjetja in organizacije pa tudi šole, med njimi osnovna šola Miren.

Pogozdovanje na Krasu že poteka