Kdaj bodo NEK ponovno zagnali, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj bodo NEK ponovno zagnali, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
NEK še vedno miruje

Kot je znano, se je elektrarna samodejno ustavila v sredo zaradi napake na stikališču. Za zdaj ostaja v stanju vroče pripravljenosti.

Iz NEK-a so nam sporočili, da so se odstopanja pojavila na oljnem sistemu za tesnjenje električnega generatorja, na oljnem sistemu motorja reaktorske črpalke, na oljnem sistemu turbinskih ležajev in na sistemu za predgrevanje sekundarne napajalne vode.

Za odpravo ugotovljenih odstopanj je potreben dodaten čas, tako da naj bi elektrarna predvidoma spet začela delovati naslednji teden.

Energetsko oskrbo prevzel Gen-I
Izpad sicer ni povzročil prekinitve napajanja, saj je Eles takoj vključil sistemsko rezervo termoelektrarno Brestanica. Oskrbo Slovenije z nadomestno energijo pa je nato prevzel Gen-I, ki jo bo vzdrževal vse do ponovne priključitve NEK-a v omrežje. Tako so zmanjšali stroške izpada, so sporočili iz Gen-I, kjer pojasnjujejo, da vključena proizvodna enota brestaniške elektrarne pomeni bistveno višje stroške za megavatno uro električne enrgije od tistih, ki jih ustvarijo s trgovanjem.

NEK še vedno miruje