NEK se je najverjetneje ustavil zaradi izklopa daljnovoda proti Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
NEK se je najverjetneje ustavil zaradi izklopa daljnovoda proti Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
Izklop jedrske elektrarne Krško

Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je po dogodku pojasnil, da se elektrarna ni ustavila zaradi notranjega, ampak zunanjega vzroka, torej izklopa daljnovoda. "Če elektrarna ostane brez obremenitve, se sprožijo vsi zaščitni ukrepi, in to se je zgodilo," je pojasnil.

Kot je kasneje povedal tehnični direktor NEK-a Predrag Širola, se je elektrarna ustavila zaradi odziva električne zaščite v stikališču nuklearke, strokovnjaki NEK-a, ki skupaj s kolegi iz Elektra Slovenije iščejo razlog za ustavitev, pa menijo, da bodo težave odpravili še danes. Če jim bo uspelo, bodo jedrsko elektrarno vnovič zagnali v četrtek, v najboljšem primeru 24 ur po njeni stabilizaciji, v četrtek zvečer pa se pričakuje njena vrnitev v omrežje.

Elektrarna je trenutno v vroči pripravljenosti, kar pomeni, da bo po tem, ko bodo našli in odpravili odstopanje, zaradi katere se je ustavila, pripravljena za zagon, kar pa terja svoj čas.

"Ni prišlo do nikakršnega vpliva na okolje"
Dodal je, da so sistemi delovali brezhibno, trenutno pa se izvajajo preventivni pregledi, da se ugotovi, ali so ob izklopu nastale kakršne koli neželene posledice. Pregledi so del ponovnega priklopa v omrežje, je pojasnil Rozman. Ob izklopu ni bilo nikakršnega vpliva na okolje, za zdaj pa ne vidijo niti kakšnih drugih okvar.

Ustavitev elektrarne so v Krškem v skladu z načrtom zaščite in reševanja razglasili za nenormalni dogodek ničelne stopnje. O njem so obvestili pristojne območne organe, jedrska elektrarna pa je trenutno v stanju varne ustavitve in brez vplivov na okolje, je sporočila tiskovna predstavnica NEK-a Ida Novak-Jerele.
Uprava za jedrsko varnost spremlja dogodek
Vklop v omrežje načrtujejo takoj, ko bodo znane vse podrobnosti dogodka, so še sporočili. Rožman je ocenil, da bi se preventivne dejavnosti pred ponovnim vklopom lahko izvedle v 24 urah. Iz NEK-a so o ustavitvi obvestili tudi upravo za jedrsko varnost, ki dogodek spremlja in bo javnost obveščala o nadaljnjem dogajanju. Jedrska elektrarna se trenutno napaja prek 110-kilovatnega omrežja.

Dogajanje lahko spremljate tudi na spletni strani uprave za jedrsko varnost

V Avstriji zahtevajo zaprtje nuklearke
Zaradi dogodka v NEK-u se je oglasil tudi vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zahteval dokončno zaprtje krške nuklearke. Da NEK deluje na potresnem območju, je zanj neodgovorno dejanje, ki za Avstrijo predstavlja neprestano grožnjo.

Izklop jedrske elektrarne Krško