EU omejuje uporabo plastičnih izdelkov. Foto: EPA
EU omejuje uporabo plastičnih izdelkov. Foto: EPA

"Zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo pripomore k varovanju zdravja ljudi in planeta. Pravila EU-ja so pomemben dosežek pri obravnavanju morskih odpadkov. Spodbujajo tudi trajnostne poslovne modele in z njimi se približujemo krožnemu gospodarstvu, v katerem vnovična uporaba prevlada nad enkratno uporabo," je, kot so sporočili iz Bruslja, pojasnil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je ob tem opozoril, da se plastični odpadki nenehno kopičijo, v morju pa se v EU-ju na leto izgubi ali zavrže 11.000 ton ribiškega orodja, kar še dodatno pripomore k ujemanju rib v to odvrženo orodje.

EU vodilni v boju proti morskim odpadkom

Cilj omenjenih aktov je zmanjšati količino morskih odpadkov oz. plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in odpadnega ribolovnega orodja ter spodbujati prehod v krožno gospodarstvo, ki temelji na inovativnih in trajnostnih poslovnih modelih, proizvodih in materialih.

Izdelki, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike, ne bodo več na voljo v EU-ju. Foto: EPA
Izdelki, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike, ne bodo več na voljo v EU-ju. Foto: EPA

"Pravila za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko so ambiciozna in se odzivajo na pozive državljanov k odločnim ukrepom, zaradi česar je Unija vodilna v svetovnem boju proti morskim odpadkom. Danes se približujemo spopadanju s hudim posledicami plastičnih izdelkov za enkratno uporabo in zapuščenega ribiškega orodja ter napredujemo v bolj krožno gospodarstvo," je dejal Sinkevičius.

Na trgu ne bo več plastičnih slamic, pribora, krožnikov ...

Kot so sporočili iz Evropske komisije, bodo morale države članice v skladu s pravili EU-ja iz leta 2019 do 3. julija letos zagotoviti, da nekateri plastični izdelki za enkratno uporabo ne bodo več na trgu EU-ja. To so izbrani izdelki, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalniki, palčke za balone, pa tudi nekateri izdelki iz ekspandiranega polistirena (skodelice in posode za hrano in pijačo) in vse izdelki iz okso-razgradljive plastike, so pojasnili na komisiji.

Za nekatere druge izdelke iz plastike, kot so ribiško orodje, plastične vrečke za enkratno uporabo, plastenke, tobačni filtri, sanitarni predmeti in mokri robčki, pa veljajo drugačni ukrepi. Med te spadajo omejevanje njihove uporabe, sistemi razširjene odgovornosti proizvajalca (načelo onesnaževalec plača), kampanje za ozaveščanje in zahteve glede oblikovanja izdelkov.

Enotna uporaba novih pravil po Uniji

Namen predstavljenih smernic je zagotoviti, da se nova pravila uporabljajo pravilno in enotno po EU-ju. Usklajen prenos pravil v nacionalne zakonodaje držav članic je pomemben za nemoteno delovanje notranjega trga v povezavi s proizvodi, zajetimi v teh predpisih. Smernice pojasnjujejo ključne opredelitve in izraze, razvite pa so bile na podlagi obsežnih posvetovanj z državami članicami in sodelovanja s številnimi zainteresiranimi deležniki, so navedli.

Izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju državam članicam omogoča, da izpolnijo obveznost poročanja o ribolovnem orodju, danem v promet, in ribolovnem orodju, zbranem na morju, od leta 2022 dalje. Cilj je spodbuditi izvažanje vsega ribiškega orodja na kopno in izboljšanje ravnanja z njim, tako da se vključijo sheme razširjene odgovornosti proizvajalca, so še sporočili iz Evropske komisije.