Termoelektrarna nemškega energetskega velikana RWE v kraju Neurath. Foto: EPA
Termoelektrarna nemškega energetskega velikana RWE v kraju Neurath. Foto: EPA

Največje evropsko gospodarstvo je na letni ravni izpuste zmanjšalo za 1,9 odstotka v primerjavi z letom prej, kažejo preliminarni podatki nemške agencije za okolje. Nemčija naj bi tako dosegla svoje podnebne cilje za leto 2022.

To se je zgodilo kljub povečanju emisij v energetskem sektorju. Izpusti toplogrednih plinov v energetskem sektorju so se leta 2022 povečali za 4,4 odstotka. To je bilo drugo zaporedno leto rasti energetskih izpustov.

Pred začetkom vojne v Ukrajini se je Nemčija zanašala na ruski zemeljski plin, po ruski invaziji pa se je največje evropsko gospodarstvo za zagotavljanje energije odločilo znova zagnati nekatere že zaprte termoelektrarne na premog.

Na drugi strani so leta 2022 rekordnih 20,4 odstotka energije v Nemčiji pridobili z obnovljivimi viri energije, kot sta sonce in veter. Kljub temu pri okoljski agenciji niso navdušeni. "Potrebujemo veliko hitrejši tempo pri širjenju obnovljive energije. Preprosti si ne moremo privoščiti te usodne odvisnosti od fosilnih goriv," je dejal vodja okoljske agencije Dirk Messner.

Cilje glede izpustov sta dosegla tudi sektorja kmetijstva in odpadkov, sektorja prometa in gradbeništva pa ne. Prometni sektor je izpuste povečal za milijon ton, in to kljub začasni uvedbi železniške mesečne vozovnice za devet evrov, visokim cenam goriva in večjemu zanimanju za električna vozila, poroča Deutsche Welle.

Zmanjšanje izpustov za 40,4 odstotka od leta 1990

Od leta 1990 je Nemčiji uspelo zmanjšati izpuste za 40,4 odstotka. A če želi država do leta 2030 doseči 65-odstotni cilj zmanjšanja, bo morala okrepiti svoje dejavnosti. Izpuste je treba zmanjšati za šest odstotkov na leto, medtem ko Nemčija od leta 2010 v povprečju emisije zmanjšuje za manj kot dva odstotka na leto.

"Glede na rusko agresijo sem pričakoval, da bodo podatki o energiji slabši," je priznal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck. Rezultate je označil za spodbudne, hkrati pa pozval k širjenju ukrepov za varstvo podnebja.