Voznike, ki bodo prečkali gorati del v Gorskem Kotarju opozarjajo, naj imajo v avtomobilu zimsko opremo. Foto: HAK
Voznike, ki bodo prečkali gorati del v Gorskem Kotarju opozarjajo, naj imajo v avtomobilu zimsko opremo. Foto: HAK
V Avstriji, kjer je neurje prizadelo praktično celo državo, so imeli gasilci ponoči največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Ponekod je sneg že pobelil ceste. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Hudo neurje zajelo tudi del Evrope

Najvišjo stopnjo nevarnosti za življenja ljudi in njihovo premoženje so razglasili za severni Jadran, kjer še vedno velja rdeči alarm. O posledicah neurja poročajo tudi iz Slavonije, Gorskega Kotarja in Zagreba, kjer so morali gasilci posredovati kar 150-krat. V večini primerov so morali črpati vodo iz številnih objektov, ki so bili poplavljeni zaradi naliva.

Zaradi poplavljenih cestnih podhodov v zahodnem delu mesta so težave tudi na več progah avtobusnega prometa. Za ves promet so zaprli del avtoceste A1 med Svetim Rokom in Posedarjem.

Veter pihal več kot 100 kilometrov na uro
V Osijeku na vzhodu Hrvaške je prejšnjo noč veter pihal s hitrostjo do 110 kilometrov na uro. Hrvaška televizija je poročala, da se je podrlo veliko dreves, poškodovana je bila tudi javna razsvetljava. Zaradi dežja so bile poplavljene nekatere ceste v Baranji, veter je poškodoval tudi prometno signalizacijo na avtocesti med Osijekom in Đakovom.

Zimska oprema
Hrvaški avtoklub (Hak) navaja, da v Gorskem Kotarju sneži, ter voznikom svetuje, naj se ne odpravljajo na pot čez gorato območje države brez zimske opreme. Zaradi močnih sunkov vetra je avtocesta Zagreb-Reka med odcepoma Kikovica in Delnice odprta samo za osebna vozila. Hrvaški meteorologi so napovedali, da bo dež do konca dne zajel tudi južne dele države ter da bodo dnevne temperature občutno nižje, kot so bile v preteklih dneh.

V BiH-u razglasili rumeni alarm
V sosednji Bosni in Hercegovini so za območje celotne države razglasili rumeni alarm. V Unsko-sanskem kantonu je zaradi močnega vetra ponekod prekinjena dobava električne energije, padavine in močan veter so povzročili težave tudi v Prijedorju ter v nekaterih banjaluških naseljih, kot sta Bosanska Nova in Bosanska Dubica. Goro Vlašić v BiH-u je medtem pobelil sneg. Temperatura se je spustila do ničle, padavine pa se nadaljujejo.

Na možne preglavice zaradi poslabšanja vremena opozarjajo tudi makedonske pristojne službe, medtem ko na območju Srbije danes pričakujejo znatne ohladitve, v gorah ponoči celo sneg. V Vojvodini bo občasno pihal severozahodnik, v naslednjih nekaj dneh pa je ponekod pričakovati tudi večje količine padavin.

O težavah poročajo tudi iz Avstrije
Neurje z dežjem in izjemno močnimi sunki vetra je ponoči prizadelo tudi Avstrijo in jug Nemčije, od koder poročajo o težavah v prometu, odkritih strehah in izruvanih drevesih. Samo v zvezni državi Salzburg je skoraj 800 gasilcev posredovalo približno stokrat. S Tirolskega poročajo o obsežnem izpadu električne energije, brez katere je bilo nekaj časa okoli 30.000 gospodinjstev. V državi se bodo obilne padavine nadaljevale tudi danes, ko se bo meja sneženja spustila na 800 metrov.

V Nemčiji neurje prizadelo jug države
Gasilci so morali v zveznih državah Baden - Württemberg in Bavarska posredovati več stokrat. Več železniških povezav in cest je bilo ponoči zaradi podrtih dreves popolnoma zaprtih.

Neurje je zajelo tudi sever Nemčije, ki ga je dosegel ostanek orkana Gonzalo. V torek je v Veliki Britaniji zahteval smrtno žrtev. Oblasti opozarjajo na možnost poplav na obalah in okoliških območjih ter v pristaniščih.

Za prihodnje dni vremenoslovci podobno kot za Avstrijo napovedujejo prihod zime. Tudi v Nemčiji bo lahko do višine 800 metrov snežilo, do petka pa na 1500 metrih nadmorske višine pričakujejo že do meter snega.

Hudo neurje zajelo tudi del Evrope