Cancun je pripravljen na podnebni vrh. Foto: EPA
Cancun je pripravljen na podnebni vrh. Foto: EPA
Prizorišče vrha je močno zastraženo. Foto: EPA

V nasprotju z lanskim vrhom v Köbenhavnu je tokrat čutiti vsesplošno mnenje, da vpletene strani ne bodo dosegle nobenega globalnega sporazuma, poroča BBC.
Osnovne razprtije so poudarjene bolj kot kadar koli prej, nekatere države in opazovalci pa trdijo, da je rešitev v manjših, manj formalnih sporazumih. Kljub temu pa kaže, da si države želijo, da ZN-ov proces preživi, tako da so kakšni večji javni spori malo verjetni.

Še ena razlika v primerjavi s Köbenhavnom je, da vsi pričakujejo, da se bo vrha v mehiškem letovišču udeležilo izredno malo voditeljev.

Srečanje poteka v senci napovedi, da se bo po krajšem zatišju zaradi recesije raven izpustov toplogrednih plinov znova začela dvigovati, analize pa kažejo, da trenutne zaobljube držav niso dovolj velike, da bi ohranjale svetovno temperaturno povprečje znotraj meja, ki si jih je začrtala večina držav.

"Pravni okvir razpada"
V petek je nekdanji britanski premier Lord Prescott, vodja britanske delegacije na vrhu leta 1997, kjer so se dogovorili o kjotskem sporazumu, pozval vlade, da priznajo, da ZN-ov proces spodletava.
"Pravni okvir razpada. Bodimo praktični, priznajmo, da se je to zgodilo, in poiščimo alternativo," je pozval Prescott. "Vsaka država si še vedno prizadeva zmanjšati emisije na svoj način - ZDA imajo program, EU ima program, Kitajska ima program. Naj gre vsaka od njih naprej po želji ... a dajmo se vsaj zediniti glede nekaj osnov pravičnosti in transparentnosti."

A ta pristop je diametralno nasproten drži, ki so jo zavzele nekatere države v razvoju, ki vztrajajo, da morajo zahodne države izpolniti obljube, ki so jih dale na ključnih točkah ZN-ove poti, ki se je začela leta 1992 na vrhu Zemlje v Riu de Janeiru. S tem se strinja tudi večina okoljevarstvenih organizacij, ki vidijo ZN-ov okvir kot edino rešitev.

Velik "če"
Za nekatere vlade bo Cancun uspeh že, če bo poskrbel za konstruktivno ozračje oz. konstruktiven dialog, ne da bi ta zapadel v srd in zamere, ki so zaznamovali srečanje v Köbenhavnu. Spet drugi si želijo konkretnega napredka. Glavni akterji vrha so kljub omenjenim preprekam optimistični in verjamejo, da bo srečanja prineslo nekaj uporabnega.
Christiana Figueres, izvršna sekretarka konvencije, je pred kratkim dejala: "Na tej točki mi vse, kar vidim, govori, da se da skleniti sporazum. Cancun bo uspeh, če strani sklenejo nekaj kompromisov." A lekcija iz Köbenhavna je, da se bo ta "če" najverjetneje izkazal za precej velikega.