Kot je razvidno s profila Kampa Kolpa Vinica na Facebooku, je Kolpa prestopila bregove in poplavila plažo v kampu. Foto: Kamp Kolpa Vinica/Facebook
Kot je razvidno s profila Kampa Kolpa Vinica na Facebooku, je Kolpa prestopila bregove in poplavila plažo v kampu. Foto: Kamp Kolpa Vinica/Facebook

Obilne padavine po državi povzročajo poplave in zemeljske plazove. Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. V večernem času so ponovno narasle posamezne reke v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju ter Gradaščica, ki se razlivajo. Poplavljajo tudi drugi pritoki Ljubljanice. Ta se razliva na običajnih mestih. Razlivajo se tudi Poljanska Sora, Medija v Zagorju in Idrijca v zgornjem toku.

Tako visokega vodostaja ne pomnijo niti starejši domačini

Močno deževje, ki še vedno vztraja, je zelo prizadelo občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo hiše, plazovi in voda so poškodovali ceste. Na več mestih je poplavljena glavna cesta med Osilnico in Petrino. Dostop v Osilnico je trenutno mogoč le čez Strmo reber, medtem ko so dostopi s hrvaške strani onemogočeni, saj imajo tam podobno stanje. Poleg hudournikov, ki se zlivajo v dolino, težave povzroča Kolpa, tako visokega vodostaja ne pomnijo niti starejši domačini, pravi osilniška županja Alenka Kovač.

Razmere v Osilnici so po županjinih besedah slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi današnjega obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. "Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini," je povedala.

Eno od krajank, ki je želela rešiti živali, je padla v potok, a so jo rešili, sicer pa drugih ogroženih naj ne bi bilo.

S poplavami se po županjinih besedah spopadajo tako rekoč vsi prebivalci občine, na pomoč so jim priskočili tudi iz bližnje občine Kočevje, kjer večjih težav zaradi dežja nimajo. S potopnimi črpalkami iz objektov črpajo vodo, tam, kjer je kritično, pa skušajo hiše zaščititi z vrečami peska.

Vremenska napoved za jugovzhod države ni optimistična, saj naj bi deževalo še vso noč, prav tako naj bi Kolpa še naprej naraščala.

Tudi v Kostelu je po besedah podžupana Mirana Briškija stanje resno. Zaradi hudournikov in naraslih potokov so občinske ceste v glavnem zaprte, zaradi visokega vodostaja Kolpe je neprevozna cesta ob njej. Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je tudi poplavilo tri hiše. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo.

Dostop do Osilnice je bil skorajda nemogoč
Naraščanje pritokov Gradaščice
Hidrološke razmere in vremenska napoved

V večernih in nočnih urah na Agencije RS za okolje pričakujejo ponoven pojav intenzivnih padavinskih pasov v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. V soboto dopoldne pa bodo intenzivnejše padavine predvidoma vztrajale le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe. Rdeče opozorilo velja le še za jugovzhodni del države.

Do sobote sredi dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe. V severovzhodni Sloveniji je predvidena količina padavin med 10 in 30 milimetri, so pojasnili na Arsu.

V soboto bo dež do večera povsod ponehal. V noči na nedeljo se bo zjasnilo, dan bo miren in sončen z nekaj megle v nižinah. Tudi v prihodnjem tednu po napovedih vremenoslovcev kaže na suho in hladno vreme z jutranjimi temperaturami malo nad petimi stopinjami Celzija, dnevnimi pa tik pod 20 stopinjami Celzija.

Vremensko napoved lahko spremljate tukaj.

Foto: Arso/zajem zaslona
Foto: Arso/zajem zaslona

Ponoči in zjutraj poplavljala Poljanska Sora

Poljanska Sora se je od popoldneva umirila. Drugače je bilo zjutraj, ko je bil pretok reke na območju Žirov za več kot 300 odstotkov višji od povprečnega, je poročala Televizija Slovenija. Najhuje je bilo v Žireh. Voda je poplavila številne poljske površine in travnike. Žiri so bile zjutraj celo odrezane od sveta, saj so bile ceste iz Škofje loke, Logatca in Vrhnike proti mestu nekaj časa zaprte. Voda je zalila tudi okoli 10 hiš.

Na fotografijah Goričane in Žiri.

Močno deževje je zajelo tudi občino Borovnica, kjer so prav tako na delu gasilci in dežurne službe, ki se ukvarjajo z meteornimi vodami.

V Celju se je v času močnega deževja podrlo drevo in oviralo promet, odkrivalo je tudi strehe objektov. V omenjeni regiji poročajo o podrtem drevesu in zalitih kleteh, ki sta jih povzročila močan veter in obilno deževje v Slovenskih Konjicah, gasilci pa zaradi zalitega objekta posredujejo tudi v Vojniku. V Žalcu se je sprožil plaz pri stanovanjski hiši, tudi tam so na delu gasilci.

V osrednji Sloveniji je močan veter odkril več streh na območju občine Domžale. Gasilci tako črpajo vodo in nudijo pomoč krajanom Domžal, Preserij pri Radomljah in Šentpavla pri Domžalah.

Že zjutraj je v naselju Kanižarica v občini Črnomelj meteorna voda ogrožala poslovni objekt, a so gasilci pred vrata postavili protipoplavne vreče, očistili jašek in prečrpali vodo.

Iz Zasavja poročajo o puščanju strehe na hrastniški glasbeni šoli, a so jo gasilci začasno sanirali, močno deževje pa je zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Trboveljski gasilci so v naselju Novi dom pomagali občanki, ki je imela zamašene odtočne cevi v kletnih prostorih, na Kleku pa so začasno sanirali puščanje strehe na enostanovanjskem objektu.

Poplave po obilnih padavinah

Težave tudi na Kobariškem in Bovškem

Po obilnem deževju so na Kobariškem najhujše težave zaradi udora in posledične popolne zapore glavne ceste na relaciji Kobarid–Žaga. Zaprta je bila tudi lokalna cesta Drežnica–Drežniške Ravne, kjer so odstranili več nanosov. Najslabše jo je odnesla hiša, iz katere so morali zaradi grozečega podora v četrtek evakuirati tamkaj živečo družino, ki je nato prenočila v Drežnici.

Na Bovškem je največ preglavic povzročil plaz pri vasi Srpenica, kjer pa so dopoldne cesto očistili in je prevozna.

V Kobaridu je voda zalila kletne prostore nekaj stavb, poplavljene so bile tudi ulice, razmere večinoma rešujejo lastniki stavb sami, je še povedal. Na Kobariškem je precej močno deževalo tudi davi, okrog 10. ure pa so padavine ponehale. Prve gasilce so aktivirali že v četrtek popoldne po 16. uri, od tedaj se na terenu izmenjujejo.

Nanosi, ki jih na terenu s pomočjo gradbene mehanizacije odstranjujejo gasilci, so se zgodili tudi na cesti na mejni prehod Robič in cesti Borjana–Podbela, sicer pa v manjši meri na več lokalnih cestah. Večinoma gre za manjše hudourniške nanose.

Na Idrijskem je neurje odkrilo streho v zaselku Kanomeljsko Razpotje. Na naravnem kopališču na Lajštu je odneslo leseno zajezitev na koncu bazena, ki jo običajno pristojni ob koncu sezone ali pred velikimi neurji odstranijo. Več dela s prečrpavanjem meteorne vode imajo spodnjeidrijski gasilci, ki so na terenu na dveh objektih. Reka Idrijca je z delovišča kolesarske steze in rekonstrukcije vozišča na odseku Marof–Spodnja Idrija zajela dva zabojnika, enega jim je uspelo še pravočasno rešiti iz vode. V Zavratcu meteorne vode ogrožajo dve stanovanjski hiši. Na državno cesto skozi Kanomljo pa se je z brežine na cestišče usulo kamenje, vendar je promet le oviran in je vožnja mimo ovire mogoča.

Nekaj težav je deževje povzročilo tudi v tolminski občini. Kot so sporočili iz občine, je šlo predvsem za nanose materiala na cestišče.

Zakaj so se pojavile tako obilne padavine?
Ob obilnih padavinah je narasla je tudi Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Matej Kus
Ob obilnih padavinah je narasla je tudi Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Matej Kus

V Ljubljani tudi dva požara, poplavljenih nekaj podvozov

Težave je vreme povzročalo že v četrtek in noči na petek. Glede na podatke portala uprave za zaščito in reševanje je v občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Gasilci so posredovali 58-krat, dvakrat zaradi požara. Meteorna voda je zalila tudi prostore dveh osnovnih šol, eno srednjo šolo, knjižnico, vrtec, lekarno, več poslovnih objektih ter Narodno galerijo, ki bo do ponedeljka zaprta. Kot so sporočili iz galerije, so vse umetnine nepoškodovane.

Udar strele je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi.

Težave so imeli tudi na ljubljanskem letališču, kjer so morali nekaj poletov preusmeriti na sosednja letališča.

Dež je začel povzročati težave že v četrtek

Vabljeni, da pošljete fotografije, povezane z vremenskimi nevšečnostmi, na mmc-notranja@rtvslo.si