Na Norveškem so leta 2019 potekali protesti kmetovalcev in prebivalcev podeželja, ki so zahtevali večji odstrel volkov. Foto: EPA
Na Norveškem so leta 2019 potekali protesti kmetovalcev in prebivalcev podeželja, ki so zahtevali večji odstrel volkov. Foto: EPA

Švedski lovci so že postrelili večino od 27 volkov, kolikor je znašal letni načrt zmanjšanja populacije.

Na Finskem so se prvič v zadnjih sedmih letih odločili za odstrel z namenom "upravljanja populacije", pri čemer naj bi odobrili odstrel 20 volkov.

Na Norveškem bodo to zimo odstrelili 60 odstotkov volkov oziroma 51 živali, saj želijo ohraniti največ tri plemenske pare volkov v državi, poroča Guardian.

Naravovarstveniki nordijske države obtožujejo, da s tem ustvarjajo sovražno okolje za volkove, pri čemer naj tudi kršili evropske zakonodaje.

Norveška sicer ni članica EU-ja, vendar naj bi z odstrelom kršila tudi Bernsko konvencijo o ohranjanju evropskih prostoživečih živali in naravnih habitatov.

Na Norveškem odstrel tudi znotraj zaščitenega območja

Na Norveškem je namreč pet odstotkov površine določene za varstveno območje volkov, kjer je zaščita volkov prednostna naloga. Kljub temu bodo to zimo znotraj zaščitenega območja pokončali 25 volkov.

Volk v živalskem vrtu na švedskem. Foto: EPA
Volk v živalskem vrtu na švedskem. Foto: EPA

"Norveško upravljanje volkov je ušlo izpod nadzora. Samo še streljajo na volkove, ker jih nekateri ne marajo. Nezaslišano je držati vrsto na kritično ogroženi ravni," je prepričana Siri Martinsen iz društva za zaščito živali Noah, ki je proti vladi sprožila sodne postopke.

"Ohranjanje populacije norveških volkov na tej ravni je politični kompromis, ki ga je leta 2016 dosegla večina v parlamentu, da bi ohranili tako volkove kot živinorejo na Norveškem ter premostili različne družbene poglede," odgovarja norveški sekretar na ministrstvo za okolje in podnebje Christian Anton Smedshaug.

Na Finskem največ volkov v stotih letih

Volkovi so se v omenjenih državah vrnili v naravno okolje, a so še vedno ogroženi. Na Švedskem živi okoli 395 volkov, pri čemer naravovarstveniki opozarjajo, da se bo število po tej zimi znižalo pod 300. Na Finskem živi okoli 300 volkov, kar je največ v zadnjih sto letih, kažejo podatki ministrstva za kmetijstvo. Na Norveškem glede na podatke Guardiana živi nekaj nad 80 volkov.