V Južni Afriki živi največ nosorogov. Foto: EPA
V Južni Afriki živi največ nosorogov. Foto: EPA
Južna Afrika
Divje lovce pri nosorogih zanimajo samo rogovi. Foto: EPA

Samo letos so v Južni Afriki divji lovci ubili 630 nosorogov, od tega 408 v parku Kruger. "Nosoroge moramo preseliti na varno," je povedal vodja veterinarjev v najstarejšem južnoafriškem narodnem parku Markus Hofmeyr. Nekatere nosoroge bodo odpeljali v narodne parke v sosednjo Bocvano in Zambijo.

Južna Afrika je domovanje 80 odstotkov afriških nosorogov, od tega 18.000 belih in 3.000 črnih, a divji lov je pogostejši kot kdaj koli, kar gre večinoma pripisati povpraševanju v azijskih državah, kot sta Kitajska in Vietnam, kjer se deli te več kot tri tone težke živali uporabljajo v medicinske namene in kot znak premožnosti. Če so divji lovci leta 2007 ubili 13 nosorogov, jih je lani pod njihovimi streli padlo 1.004.

Po zadnjem štetju je v parku Kruger med 8.400 in 9.600 belimi nosorogi. Dobra novica je, da se je populacija ustalila kljub divjim lovcem, tako je njihova umrljivost skupaj s pobitimi živalmi osem odstotkov letno ob osemodstotnem prirastku.

Visoka cena za rog
Evakuacija nosorogov bo pomenila velike logistične napore, saj jih bo treba najprej odkriti v odročnih predelih parka, velikega kot Slovenija, nato pa jih uspavati s pomočjo helikopterjev. Preselitev enega nosoroga naj bi stala 1.500 dolarjev ali več.

To ne bo prva taka operacija, saj so leta 2009 že preselili 250 nosorogov, a pristojne v parku so trenutne razmere prisilile v sprejetje drastičnejših ukrepov. Iz parka vsako leto prodajo nekaj nosorogov zasebnim rezervatom in z zbranim denarjem financirajo svoje delovanje.

Za selitev so si izbrali območje parka na njegovem vzhodnem robu ob meji z Mozambikom, eno najrevnejših držav na svetu, od koder pridejo številni divji lovci v iskanju hitrega zaslužka. Po ocenah poznavalcev je ulična cena kilograma nosorogovega roga kar 65.000 dolarjev, kar je več kot zlato.