Odžagan rog nosoroga. Foto: Reuters
Odžagan rog nosoroga. Foto: Reuters
Vietnamci so bili dolgo prepričani, da rogovi nosorogov zdravijo raka. Zdaj jih imajo večinoma zgolj za luksuzno dobrino. Foto: Reuters

Če je vietnamski tek do rogov nosorogov v zadnjih letih večinoma gnalo zmotno prepričanje, da rogovi te ogrožene živali zdravijo raka, so zadnje čase sestavina vinskih koktajlov na korporativnih dogodkih, na vietnamskih spletnih straneh pa jih promovirajo kot "alkoholno pijačo za milijonarje".
Ta jugovzhodna azijska država je na dnu WWF-jevega (Svetovni sklad za divjino) seznama držav, ocenjenih glede na njihovo uspešnost preprečevanja nezakonite trgovine z živalmi. Čeprav je trgovina z rogovi nosorogov nezakonita od leta 2006, kazen za ta prekršek pa predvideva do sedem let zapora, se v Vietnamu ta le malokdaj uveljavlja.
Med letoma 2004 in 2008 je bilo v Vietnamu opravljenih več zasegov, v zadnjih štirih letih pa niti eden, čeprav so poboji nosorogov v Južni Afriki lani dosegli rekordno število 448. Glede na trenutne podatke predvidevajo, da bo letos ubitih 532 nosorogov.

Vietnam krepko pred drugimi
Letos je bilo zaradi pobojev nosorogov v Južni Afriki aretiranih 43 azijskih državljanov, od tega jih je bilo 24 Vietnamcev. Ena glavnih poti za rogove iz Johannesburga v Hanoj naj bi vodila prek Vietnamcev na "psevdolovih na trofeje", kjer dejanski lov v imenu nelovcev izvajajo profesionalni lovci.
Med letoma 2009 in 2012 je bilo 48 odstotkov takih lovcev v JAR-u vietnamskih državljanov, vrsta vietnamskih diplomatov pa je bilo odpoklicanih, potem ko so jih v JAR-u ujeli z rogovi nosorogov.

Elisabeth McLellan z WWF-ja je za Guardian povedala, da je "čas, da se Vietnam spoprime s tem, da njegova nezakonita poraba rogov poganja razmahnjeni divji lov v Afriki, in da naredi kaj, da ustavi to trgovino". McLellanova ob tem izpostavlja tudi spletno oglaševanje rogov, kjer uporabljajo slogane, kot sta "za izboljšanje koncentracije in zdravljenje mačka" ter "rog nosoroga je kot luksuzni avtomobil".