Cesta Kozarišče-Šmarata je poplavljena že drugič v slabem mesecu. Foto: MMC RTV SLO
Cesta Kozarišče-Šmarata je poplavljena že drugič v slabem mesecu. Foto: MMC RTV SLO
Notranjsko po žledu napadle še poplave
V Kostanjevici so si oddahnili

Vodna gladina Malega Obrha se je ponoči v občini Loška dolina še naprej dvigovala. Župan Loške doline Janez Komidar je povedal, da je njihova mornarica, kot imenujejo gasilce, ki prebivalce prevažajo s čolnom, še vedno dejavna, in najverjetneje bo ostalo tako še nekaj dni - prebivalci Šmarate so namreč še vedno odrezani od sveta.

Objekti na srečo niso ogroženi, je pa zalita povezovalna cesta Šmarata-Kozarišče. Vaščani so za silo usposobili stransko pot, ki pa je prevozna le z vozili na štirikolesni pogon in bi jo uporabili le v primeru intervencije oziroma nujne medicinske pomoči. Komidar upa, da se bo stanje danes stabiliziralo, saj se nivo vode ne dviguje več tako hitro kot pretekle dni. Če se bo vodostaj umiril, bo cesta spet prevozna v nekaj dneh.

Gasilci pa so morali s čolni posredovati tudi v Planini, kjer je voda iz Planinskega polja zalila nižje ležečo hišo, v kateri so ostali ujeti prebivalci, zato so jih morali prepeljati s čolni, je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Simšič si je v sredo stanje na terenu ogledal tudi sam in razložil, da voda še narašča, vendar ne tako hitro kot pretekle dni.

Voda počasi odteka
Gasilci so v sredo pomagali tudi kmetu iz Planine pri odstranjevanju silažnih bal, ki jih je zalivala voda. Za hlev in živino, ki ju prav tako ogroža voda, pa so že poiskali nadomestno lokacijo, če bi bila selitev potrebna. Simšič je še povedal, da je gladina vode pri Postojnski jami upadla in se zdaj izteka proti Planini. Prav tako je visoka vodna gladina v Rakovem Škocjanu, voda pa nadaljuje svojo pot proti Planinskemu polju, zato bodo stanje na terenu budno spremljali še naprej.

Pomagajo si s črpalkami
Nivo vode, ki ogroža vas Knežak, se je umiril, a še vedno narašča. Luka Špilar iz Civilne zaščite občine Ilirska Bistrica je povedal, da stanje ves čas nadzorujejo in vodo prečrpavajo s pomočjo črpalke. Danes pričakujejo še dve, ki bosta črpali vodo na isti lokaciji. Tako bodo lahko ustavili ali vsaj delno omilili naraščanje gladine vode. Objekti zaradi površinskih voda še niso ogroženi, je pa zato zdaj najnižji objekt v Knežaku začela ogrožati podtalnica, ki že pritiska na površje. S črpalkami si še vedno pomagajo tudi v vasi Bač.

Notranjsko po žledu napadle še poplave
V Kostanjevici so si oddahnili