Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vremenski postaji Vogel je Agencija RS za okolje (Arso) izmerila 313 milimetrov padavin v 12 urah in 365 v 24 urah, kar je največ do zdaj. Kot so sporočili, sta bila prejšnja rekorda izmerjena na postaji v Bovcu, kjer je avgusta leta 1987 v 12 urah padlo 286 milimetrov dežja, novembra leta 1969 pa so vremenoslovci v 24 urah izmerili 363 milimetrov.

"Na srečo je bilo območje najobilnejših padavin na delu Slovenije, ki ni tako občutljiv na tako velike količine. Vemo, da so pragovi, ki povzročajo težave po Sloveniji, precej različni," je padavinska rekorda za Televizijo Slovenija komentiral vremenoslovec z Arsa Andrej Velkavrh.

Na Voglu največ padavin v 12 in 24 urah v zgodovini meritev

V noči na nedeljo lahko posamezne reke znova nekoliko narastejo

Ob obilnih padavinah so ponoči narasle in poplavljale posamezne reke v zgornjem Posočju in Sava Bohinjka s pritoki, ki pa so v jutranjih urah po navedbah Arsa že upadale. Poleg tega je ponoči izraziteje narasla tudi Sava v zgornjem toku. Tudi druge reke na severozahodu države in na Primorskem imajo veliko vodnatost, a prav tako že večinoma upadajo. Do srednjih pretokov so narasle Sava, Kolpa in posamezne reke v osrednji Sloveniji. Drugod po državi je vodnatost majhna in ustaljena, so zapisali na Arsu.

Reke na zahodu države bodo danes večinoma upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa lahko znova nekoliko narastejo posamezne reke na severozahodu države. Čez dan, zvečer in v prvem delu noči so v večjem delu države še mogoče tudi nevihte z nalivi. Ob tem se lahko razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavita lahko tudi padavinska in zaledna voda. Večja verjetnost za ta pojav bo v južni polovici Slovenije, popoldne in zvečer tudi v zahodnem delu države, so dodali.

Agencija je za celotno državo z izjemo severovzhoda in Krasa izdala rumeno opozorilo pred razlivanjem vodotokov.

Opozorila o povečani nevarnosti nastanka in reaktivacije plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije do vključno nedelje zaradi napovedanih povečanih količin padavin obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so pojasnili. Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in naj upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita.

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Ponoči bo dež večinoma ponehal

Ponoči bo dež od severozahoda večinoma ponehal. V nedeljo dopoldne bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod pa bo oblačno. Od vzhoda bo dopoldne znova začelo deževati. V zahodni polovici Slovenije bodo padavine manj verjetne, se bo pa pooblačilo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 13 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.