Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na avstrijskem Štajerskem je nastalo več neviht. Ena močnejših nevihtnih celic je prešla območje med Mariborom in Mursko Soboto. O toči niso poročali, so pa vseeno nastale nekatere vremenske nevšečnosti, ki jih našteva uprava za zaščito in reševanje. Veter je podiral drevesa v občinah Cerkvenjak, Duplek, Gornja Radgona, Kidričevo, Puconci, Ruše, Starše, Sveta Ana, Maribor. Strehe je odkrivalo v občinah Cerkvenjak, Maribor, Apače. Pozneje je nevihtna celica prešla Koroško, a k sreči toče ni bilo.

Velika toplotna obremenitev

Ta ponedeljek je predstavljal vrhunec tokratnega, tretjega vročinskega vala. Termometri so ponekod pokazali tudi 37 stopinj Celzija, denimo v Dobličah (37,2), kar je letošnji rekord. Drugod po državi je bilo večinoma med 31 in 35 stopinjami.

Zelo toplo torkovo jutro na Primorskem, okoli 25 stopinj

Nekoliko ohlajen zrak v spodnji plasti ozračja bo v noči na torek segel vse do Primorske, a to še ne pomeni, da bo torkovo jutro po nižinah posebno sveže, še pravijo in dodajajo, da bo zelo toplo jutro ob šibki burji na Primorskem, "kjer bo že zjutraj temperatura okoli 25 stopinj Celzija". Čez dan se bo ozračje ob šibkem jugovzhodnem vetru ogrelo, nestabilnost ozračja se bo znova povečala. Vremenska fronta se bo pomaknila proti severu, nad avstrijske Alpe.

Torek: oranžno opozorilo za vso državo

"Popoldne bodo v krajih severno od nas znova nastale močnejše nevihte, ki se bodo ob višinskem severozahodnem vetru pomaknile najprej nad Gorenjsko in Koroško, pozneje (zvečer in v prvem delu noči) pa se razširile nad večji del države. Glavni nevarnosti bosta ponovno močan nevihtni piš in toča. Ker se bo nevihtni sistem hitro pomikal, je nekoliko manjša verjetnost obilnejših nalivov. Nevihtno dogajanje bo kratkotrajno, a lahko zelo intenzivno," opozarjajo in dodajajo, da so za torek izdali oranžno opozorilo za celotno državo.

Največ neviht pričakujejo v sredo, ko bo naše kraje prešla hladna fronta: "Za zdaj kaže, da nas bo prešlo več valov močnejših neviht." A opozorila pred neurji še niso izdali, so pa ljudi pozvali, naj redno spremljajo vremenske napovedi in opozorila.

Hladnejša druga polovica tedna

V drugi polovici tedna kaže, da vsaj v notranjosti Slovenije ne bo šlo čez 30 stopinj Celzija, morda bo na Primorskem kakšna stopinja nad 30, drugje vročine ne bo, bo pa vreme ostalo precej nestanovitno. A ker bo nekoliko hladneje, se bo verjetnost neurij od petka naprej nekoliko zmanjšala, je dodal Gregorčič.

Po podatkih Arsa je prvi vročinski val v tem poletju trajal med 19. in 23. junijem, drugi med 8. in 12. julijem, tretji pa bo predvidoma od 15. do 19. julija. "Zanimivo je, da je dolžina vseh treh zelo podobna, povečini od štiri do pet dni," so navedli na Arsu.

Mineva najtoplejši dan letos